Īpašs atradums Ēģiptē: 13 neizlaupīti koka sarkofāgi (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Nekropolē Sahāras tuksnesī pētniekiem gadījies ļoti īpašs atradums – 13 aizzīmogoti koka sarkofāgi, kas izgatavoti pirms aptuveni 2500 gadiem.

Kas šos sarkofāgus padara īpašus milzīgajā kapeņu kompleksā? Tas, ka tie ir pilnīgi neskarti un joprojām aizzīmogoti. 

Kā ziņo Ēģiptes Tūrisma un senlietu ministrija, sarkofāgi bija apglabāti kapenēs 11 metru zem zemes. Tie ir tik labi saglabājušies, ka uz dažiem pat palikusi krāsa. Sākotnējās analīzes parādījušas, ka sarkofāgi, visticamāk, ir saglabājušies aizzīmogoti kopš to apglabāšanas. 

Foto: SIPA/Scanpix

Iekšā kapenēs atklājās arī trīs aizzīmogotas nišas, kur, kā domā pētnieki, atrodas vēl vairāki sarkofāgi.  

Tiek uzskatīts, ka Sahāra reiz kalpoja par Senās Ēģiptes pilsētas Memfisas nekropoli. 3000 gadu senie ēģiptieši tur apglabāja mirušos, tāpēc mūsdienās šī vieta ir ļoti vērtīga arheologiem. Tur nav apglabāti tikai dižciltīgie ēģiptieši līdz ar to dārgumiem, bet arī vienkāršāki cilvēki no vidusslāņa vai strādnieku vidus.            

Foto: SIPA/Scanpix

Lai arī dižciltīgo kapenes parasti ir labi paslēptas, tomēr ļoti daudzas ir laika gaitā izlaupītas. Tieši tāpēc neskartu un aizzīmogotu sarkofāgu atrašana ir kaut kas ļoti īpašs, liekot cerēt, ka sarkofāgos atradīsies kādi vērtīgi artefakti. 

Ņemot vērā, ka sarkofāgi ir darināti no koka un apglabāti visai sausā vietā, iespēja, ka tajos atradīsies kāds šķidrums, ir maza. 

Foto: SIPA/Scanpix

Potenciālie artefakti zinātniekiem var atklāt ne vien to, kas par ļaudīm tur ir apglabāti, bet arī cik nozīmīgi tie bija sabiedrībā. Pētnieki cer, ka šis atklājums papildinās jau esošo zināšanu krājumu par ēģiptiešu apbedīšanas paražām. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu