ASV apsver papildu sankcijas Baltkrievijai par Koļesņikovas nolaupīšanu (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo otrdien nosodīja Baltkrievijas mēģinājumu izraidīt opozīcijas līderus uz Ukrainu un sacīja, ka ASV apsver jaunu sankciju noteikšanu.

Pompeo sacīja, ka ASV ir "dziļi nobažījušās" par pirmdien notikušo rīcību pret Mariju Koļesņikovu, un atzinīgi novērtēja viņas "drosmi".

"Savienotās Valstis koordinācijā ar mūsu partneriem un sabiedrotajiem apsver papildu mērķētas sankcijas, lai veicinātu to saukšanu pie atbildības, kuri ir iesaistīti cilvēktiesību pārkāpumos un represijās Baltkrievijā," teica Pompeo.

Jau ziņots, ka Baltkrievijas opozīcijas Koordinācijas padomes prezidija locekli Mariju Koļesņikovu pirmdien neskaidros apstākļos Minskā uz ielas nolaupīja civilā ģērbti cilvēki maskās un aizveda mikroautobusā, bet otrdienas rītā Baltkrievijas valsts ziņu aģentūra "Belta" vēstīja, ka viņa aizturēta, mēģinot nelikumīgi izbraukt no valsts.

Krievijas ziņu aģentūra "Interfax", atsaucoties uz Koļesņikovai tuvu avotu, vēstīja, ka vienu no redzamākajām protesta kustības līderēm mēģināts no Baltkrievijas izvest ar varu,

taču viņa pretojusies un pirms robežas šķērsošanas saplēsusi pasi, lai netiktu ielaista Ukrainas teritorijā, bet pēc tam aizturēta.

Savukārt Koordinācijas padomes preses sekretārs Antons Rodņenkovs un izpildsekretārs Ivans Kravcovs, kuri pirmdien pārtrauca atbildēt uz telefona zvaniem, otrdien pēc Baltkrievijas varas iestāžu izdarītā spiediena šķērsojuši Ukrainas robežu.

Kā norādījis Ukrainas Iekšlietu ministra vietnieks Antons Geraščenko, opozīcijas pārstāvju aizbraukšanu no Baltkrievijas nevar nosaukt par brīvprātīgu, jo

faktiski tā bijusi izraidīšana ar varu.

Pēdējā laikā arī aizturēti vairāki citi Koordinācijas padomes locekļi.

"Mēs atgādinām Baltkrievijas varas iestādēm par to atbildību nodrošināt Koļesņikovas un visu netaisnīgi aizturēto drošību," sacīja Pompeo.

"Mēs aicinām Baltkrievijas varas iestādes izbeigt vardarbību pret savu tautu, atbrīvot visus netaisnīgi aizturētos, tai skaitā ASV pilsoni Vitāliju Škļarovu, un iesaistīties jēgpilnā dialogā ar patiesiem Baltkrievijas sabiedrības pārstāvjiem."

ASV dzīvojošais baltkrievu politiskais konsultants Vitālijs Škļarovs jūlija beigās tika aizturēts Minskā. Viņa aizturēšana saistīta ar darbu blogera Sergeja Tihanovska - prezidenta vēlēšanu kandidātes Svetlanas Tihanovskas vīra - labā.

Škļarovs pazīstams ar to, ka asi kritizējis Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko. 2017.gadā Škļarovs strādāja Ksenijas Sobčakas Krievijas prezidenta vēlēšanu štābā, bet pirms tam - ASV senatora un demokrātu Baltā nama nominācijas pretendenta Bērnija Sandersa komandā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu