Opozicionāre Koļesņikova aizturēta pie Ukrainas robežas, paziņo Baltkrievijas robežsardze (21)

Papildināts
TVNET/Tut.by
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TASS/Scanpix

Baltkrievijas opozicionāre Marija Koļesņikova, kura pirmdien Minskā uz ielas tika nolaupīta, aizturēta pirms Ukrainas robežas šķērsošanas, bet divi citi padomes locekļi Ivans Kravcovs un Antons Rodņenkovs devušies uz Ukrainu, paziņojusi Baltkrievijas Valsts robežsardzes komiteja.

Baltkrievijas opozīcijas nodibinātās Koordinācijas padomes locekļu Marijas Koļesņikovas, Antona Rodņenkova un Ivana Kravcova atrašanās vieta kopš pirmdienas rīta nebija zināma.

Aculieciniece stāstīja, ka pirmdienas rītā ap plkst.10.00 vīrieši civilā apģērbā Minskas centrā esot iestūmuši Koļesņikovu mikroautobusā un aizbraukuši.

"Redzēju, ka netālu no muzeja novietots tumšs mikroautobuss ar uzrakstu "Sakari" uz sāniem. Ejot tālāk, dzirdēju skaņu, kā pret asfaltu atsitas mobilais telefons, kaut kādus trokšņus. Apgriezos un redzēju, kā cilvēki civilā apģērbā un ar maskām stumj Mariju iekšā mikroautobusā, viņai no rokām izlido telefons, viens no šiem cilvēkiem telefonu paņem, ielec mikroautobusā un viņi aizbrauc," portālam "Tut.by" stāstīja aculieciniece Anastasija.

"Antons Rodņenkovs, Ivans Kravcovs un Marija Koļesņikova 8. septembrī apmēram pulksten četros mēģināja atstāt Baltkrievijas teritoriju caur autotransporta starptautisko kontrolpunktu "Aleksandrovka" uz Baltkrievijas un Ukrainas robežas," žurnālistiem teica Baltkrievijas Valsts robežsardzes komitejas preses sekretārs Antons Bičkovskis.

Turklāt Baltkrievijas robežsardzes pārstāvis paziņojis, ka Koļesņikova esot izgrūsta no automašīnas, kurā kopā ar Kravcovu un Rodņenkovu devusies uz Ukrainu. 

Savukārt anonīms avots ziņu aģentūrai "Interfax" teicis, ka Koļesņikova esot saplēsusi savu pasi, bet Ukrainas iekšlietu ministra vietnieks paziņojis, ka viņa pretojusies izraidīšanai.

Viņš sacīja, ka, "ņemot vērā kontrolpunkta infrastruktūras un valsts robežas šķērsošanas īpatnības šajā iecirknī, tiek veikta pastiprināta robežas apsardze un bija izvietotas papildu robežsardzes patruļas".

Preses sekretārs teica, ka "Rodņenkovs, Kravcovs un Koļesņikova automobilī BMW izgāja muitas un robežkontroli, devās Ukrainas virzienā. Tomēr pēc tam, satiekot robežpatruļu, mašīna strauji paātrināja gaitu, apdraudot robežsardzes militārpersonas dzīvību".

"Koļesņikova izrādījās ārpus transportlīdzekļa. Būtībā viņu no tā izgrūda, un [automašīna] turpināja kustību Ukrainas virzienā," sacīja Bičkovskis.

Pēc viņa teiktā, Rodņenkovs un Kravcovs atstājuši Baltkrievijas teritoriju un nonākuši Ukrainā, bet Koļesņikova aizturēta.

Savukārt Krievijas informācijas aģentūra "Interfax", atsaucoties uz anonīmiem avotiem ziņo, ka Koļesņikova esot saplēsusi savu pasi.

"Faktiskās deportācijas mēģinājuma laikā viņa saplēsa savu pasi un robežsargi viņu nevarēja izlaist uz Ukrainas teritoriju," sacījis anonīmais avots.

Ukrainas iekšlietu ministra vietnieks Antons Heraščenko paziņojis, ka Rodņenkovs un Kravcovs no Baltkrievijas izraidīti, bet Koļesņikova savu izraidīšanu novērsusi.

"No sevis piebildīšu - tā nebija labprātīga izbraukšana.

Tā bija izraidīšana ar spēku no dzimtās zemes. Mariju Koļesņikovu neizdevās izraidīt no Baltkrievijas, jo šī drosmīgā sieviete veica darbības, lai novērstu savu pārvietošanu pāri robežai. Viņa palika Baltkrievijas Republikas teritorijā," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis Heraščenko.

Ukrainas robežsardze apstiprinājusi, ka Rodņenkovs un Kravcovs ieradušies Ukrainā.

"Belta" "Telegram" kanālā publicēts video, kurā Kravcovs stāsta, ka pieņēmis lēmumu pamest Baltkrieviju.

Videoieraksts veikts dažas minūtes pirms robežas šķērsošanas, vēsta "Belta".

"Esmu pieņēmis lēmumu atstāt valsts teritoriju. Un tagad mēs, tostarp Marija Koļesņikova, šķērsosim Baltkrievijas Republikas robežu un atstāsim to [Baltkrieviju] uz uz kādu laiku," videoierakstā saka Kravcovs.

Savukārt opozicionāriem pietuvināts avots aģentūrai "Interfax" sacījis, ka Koļesņikova, Rodņenkovs un Kravcovs neesot grasījušies izbraukt no Baltkrievijas. Informācijas avots pieļauj, ka, iespējams, Baltkrievijas specdienesti trijotni no ieslodzījuma vietas aizveduši līdz Ukrainas robežai un likuši pamest valsti. Avota rīcībā esošā informācija liecina, ka Koļesņikova patiešām tikusi aizturēta, šķērsojot robežu.

Koļesņikova darbojās Baltkrievijas prezidenta kandidāta Viktora Babariko kampaņā. Taču, kad Babariko tika ieslodzīts un kandidēt vairs nevarēja, viņa iesaistījās apvienotajā opozīcijas štābā, kura seja ir Svetlana Tihanovska. Pagājušonedēļ Koļesņikova paziņoja par jaunas partijas dibināšanu.

Pirms dažām dienām Baltkrieviju pameta Koordinācijas padomes prezidija locekle Olga Kovaļkova, kas devusies uz Poliju, skaidrojot savu aizbraukšanu ar apcietināšanas draudiem.

Drīz pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām Baltkrieviju bija spiesta pamest un patverties Lietuvā opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kas nākamajā dienā pēc vēlēšanām mēģināja iesniegt sūdzību Centrālajā vēlēšanu komisijā, pieprasot pārskaitīt balsis, un domājams, saņēma draudus vērsties pret viņas bērniem un vīru.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu