Advokāte: VDK centās panākt, lai Koļesņikova brīvprātīgi pamet Baltkrieviju (5)

LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas opozicionāre Marija Koļesņikova
Baltkrievijas opozicionāre Marija Koļesņikova Foto: AFP/SCANPIX

Baltkrievijas Valsts drošības komiteja (VDK) centās panākt, lai viena no redzamākajām opozīcijas līderēm Marija Koļesņikova brīvprātīgi pamet valsti, bet, kad opozicionāre atteikusies, ar varu nogādājuši viņu līdz robežai ar Ukrainu, trešdien pavēstīja Koļesņikovas advokāte Ludmila Kazakova.

"7.septembrī pēc aizturēšanas pie Nacionālā Mākslas muzeja Mariju nogādāja Galvenajā organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas pārvaldē, kur viņa pavadīja pus dienu. Tad viņu aizveda uz VDK, kur līdz vēlam vakaram viņai pieprasīja brīvprātīgi pamest Baltkrievijas Republiku. Pēc tam, kad viņa atteicās, viņu ar varu aizveda uz Baltkrievijas-Ukrainas robežu," advokāte sacīja ziņu aģentūrai "Interfax".

Jau ziņots, Koļesņikova pirmdien tika nolaupīta Minskā uz ielas, bet otrdien aizturēta, jo pretojās varasiestāžu mēģinājumam panākt, lai viņa izbrauc uz Ukrainu.

Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja trešdien pavēstīja, ka Koļesņikova aizturēta lietā par aicinājumiem sagrābt varu.

Baltkrievijas opozīcijas koordinācijas padomes preses sekretārs Antons Rodņenkovs un izpildsekretārs Ivans Kravcovs otrdien pēc Baltkrievijas varasiestāžu izdarītā spiediena šķērsoja Ukrainas robežu.

Varasiestādes Koļesņikovu gribēja ar varu izvest no Baltkrievijas, sacīja Kravcovs.

"Viņus vispirms interesēja iespēja izvest uz ārzemēm Mariju Koļesņikovu. Viņi to skaidroja ar nepieciešamību deeskalēt, viņuprāt, stāvokli valstī, un viens no variantiem, kas tika piedāvāts, bija, lai mēs manā privātajā automobilī šķērsojam robežu," brīfingā Kijevā otrdien sacīja Kravcovs.

Kravcovs un Rodņenkovs arī uzstāj, ka nav brīvprātīgi izbraukuši uz Ukrainu, kā to apgalvo Baltkrievijas robežsardzes dienests.

Baltkrievijā jau mēnesi turpinās masu protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība (ES) un citas rietumvalstis.

Krievija ir paudusi atbalstu Lukašenko, un viņš tuvākajā laikā gatavojas doties vizītē uz Maskavu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu