TM: Civillietu skatīšanas ilgums pēdējos piecos gados saīsinājies par diviem mēnešiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Arek Socha/Pixabay

Civillietu vidējais izskatīšanas ilgums pēdējo piecu gadu laikā Latvijā ir sarucis par aptuveni 40% un 2020.gadā tas ir vismaz par diviem mēnešiem īsāks nekā 2015.gadā, informēja Tieslietu ministrija.

Pēdējā pusotra gada laikā vidējais izskatīšanas termiņš civillietām pirmajā tiesu instancē samazinājies par gandrīz 20% jeb no 9,3 uz 7,7 mēnešiem, bet krimināllietās tas samazinājies par 15% jeb no 6,4 uz 5,4 mēnešiem.

Tāpat vidējie izskatīšanas ilgumi turpina samazināties arī otrās instances tiesās. Piemēram, pēdējā pusotra gada laikā apelācijas kārtībā izskatīto krimināllietu vidējie termiņi samazinājušies par 10%, bet piecu gadu griezumā - par 25% un šobrīd ir 3,3 mēneši.

Ministrijas preses paziņojumā citēts tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), kurš atzīmējis, ka šādi rezultāti sasniegti pateicoties valdības kopējam darbam. Viņš gan piebildis, ka jāturpina iesāktais darbs pie kvalitātes uzlabošanas, it īpaši krimināllietās, kas velkas gadiem. Tāpat ministrs paudis, ka cer uz ģenerālprokurora un Augstākās tiesas priekšsēdētāja palīdzību.

Rīt tieslietu ministrs piedalīsies 24. Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) augsta līmeņa sanāksmē, kur diskutēs par tiesiskuma stiprināšanu, tiesu sistēmas efektivitāti un lietu izskatīšanas termiņiem tiesās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu