Krauklis: Sestdien ievērojami apsīkusi cilvēku pārvietošanās Valkā un Valgā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valkas tirgus.
Valkas tirgus. Foto: Paula Čurkste/LETA

Piektdienas pēcpusdienā vēlu pieņemtā lēmuma un nepietiekamās informācijas dēļ sestdien ievērojami sarukusi cilvēku pārvietošanās robežpilsētās Valkā un Valgā, sacīja Valkas domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis ("Vidzemes partija").

Viņš pastāstīja, ka parasti sestdienās Valka Valga "čum un mudž" no cilvēkiem, taču šodien esot neparasti kluss un mierīgs. 

Valkas mērs uzskata, ka to nevar skaidrot ar cilvēku bailēm no inficēšanās ar Covid-19, jo Igaunijas dienvidu daļā inficēšanās nav palielinājusies un Valgas, Otepes apkaimē jaunu inficēšanās gadījumu nav. Līdz ar to Krauklis secina, ka

galvenais cilvēku aktivitātes krituma iemels ir bailes no iespējas kaut ko pārkāpt un saņemt sodu.

"Cilvēki īsti nav sapratuši, ko drīkst un ko nedrīkst," teica Krauklis.

To apliecinot arī daudzie zvani viņa birojam un viņam pašam ar lūgumu skaidrot, vai drīkst doties uz Valgu un vai būs jāievēro karantīna. Pilsētas galva teica, ka lielai daļai valcēniešu informācija pamatā ir zināma, taču apkārtnes iedzīvotājiem, kuri arī darba un biznesa darīšanās dodas uz Igauniju, bieži informācijas pietrūkst.

Viņš pauda pateicību par to, ka gala lēmums Valkai ir bijis labvēlīgs, pieļaujot vairākus izņēmumus. Taču kopumā būtu labi, ja līdzīgi kā Igaunija un Lietuva arī Latvija paaugstinātu 14 dienu kumulatīvo Covid-19 saslimstības robežkritēriju no 16 uz 25.

Kā ziņots, ņemot vērā saslimšanas ar Covid-19 pieaugumu, iebraucot Latvijā no Igaunijas, cilvēkiem no šodienas jāievēro 14 dienu pašizolācija, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

Turpmāk 14 dienu pašizolācija Latvijā būs jāievēro, atgriežoties vai ceļojot tranzītā caur kopumā 27 Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, kā arī caur Monako, Andoru un Sanmarīno jeb kopumā 30 valstīm.

Pašizolācija ir jāievēro cilvēkiem, kuri ieradušies no valstīm, kurās 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 16. Rēķinot gadījumu skaitu uz 100 000 iedzīvotāju, ir iespējams objektīvi salīdzināt dažādu valstu rādītājus, neskatoties uz atšķirībām iedzīvotāju kopskaitā, norāda speciālisti.

Personas, kuras dzīvo Latvijas pierobežā (izņemot Valku) un ikdienā dodas uz darbu vai izglītības iestādi Lietuvā vai Igaunijā, varēs turpināt to darīt. Vienlaikus šīm personām esot Latvijā, piemēram, atgriežoties pēc darba, būtu jāievēro pašizolācijas principi.

Īpašs regulējums attiecināts uz robežpilsētu Valkas un Valgas iedzīvotājiem. Lai netiktu ievērojami traucēta Valkas un Valgas iedzīvotāju ikdienas dzīve, saņemot ikdienas pakalpojumus, kā arī netiktu ierobežota uzņēmējdarbība šo pilsētu teritorijā, Ministru kabinets noteicis, ka Valkas un Valgas pašvaldību iedzīvotāji varēs neievērot pašizolāciju, ja tie ikdienā šķērsos Latvijas sauszemes robežu ar Igauniju.

Tas attiecināms uz personām, kuras ir deklarētas šajā teritorijā. Savukārt, ja personas Valkā ieradīsies no cita Igaunijas reģiona, piemēram Tallinas, pašizolācija būs jāievēro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu