Krievijas reģionālajās vēlēšanās uzvar "Vienotā Krievija" (1)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijas valdošās partijas "Vienotā Krievija" kandidāti uz gubernatoru amatiem uzvarējuši visos reģionos, kur notika vēlēšanas, svētdien paziņojusi partijas augsta ranga amatpersona Aleksejs Turčaks, atsaucoties uz nobalsojušo vēlētāju aptaujām un sākotnējiem rezultātiem.

Viņš apgalvoja, ka arī reģionālo asambleju vēlēšanās "Vienotā Krievija" izcīnījusi vairākumu visos reģionos.

Tikmēr opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija sabiedrotie paziņoja, ka guvuši vairākas uzvaras Sibīrijā.

Tomskā vietu pilsētas domē izcīnījuši Navaļnija atbalstītāji Ksenija Fadejeva un Andrejs Fatejevs. Savukārt cits Navaļnija sabiedrotais Sergejs Boiko, domājams, ieguvis vietu Novosibirskas domē.

Fatejevs sacīja, ka Tomskā, pateicoties tā dēvētās gudrās balsošanas sistēmai, "Vienotā Krievija", kā izskatās, izcīnījusi tikai 12 no 37 vietām domē.

Vietējās vēlēšanu komisijas amatpersona Tatjana Dorošenko sacīja, ka 15 gadu laikā, kopš viņa strādā par komisijas priekšsēdētāju, tas ir sliktākais "Vienotās Krievijas" sniegums Tomskā.

Vēlēšanu rezultātu skaitīšana vēl turpinās un pagaidām nav skaidrs, kādu citur iespaidu uz rezultātiem atstājusi tā dēvētā gudrās balsošanas sistēma, kuru popularizējis Navaļnijs, aicinot balsot par politiķiem, kuriem ir vislielākās izredzes sakaut "Vienotās Krievijas" kandidātus.

Jau vēstīts, ka vairākos Krievijas reģionos trīs dienas no piektdienas līdz svētdienai notika vēlēšanas, kuru politisko fonu iezīmēja gan Tālo Austrumu bezprecedenta protesti, gan Navaļnija saindēšana un pandēmijas saasinātā ekonomikas krīze.

41 reģionā Krievijas vēlētāji balsoja par gubernatoriem un reģionālajām asamblejām, bet četros reģionos notika arī federālā parlamenta papildvēlēšanas.

Neatkarīgā vēlēšanu novērotāju organizācija "Golos" ("Balss") ziņoja, ka novērotājiem liegta piekļuve dokumentiem un viņiem nav ļauts nākt klajā ar sūdzībām un notikusi krāpšanās ar vēlēšanu biļeteniem.

Pastāv arī bažas, ka jaunā koronavīrusa dēļ ieviestā iepriekšējā balsošana atvieglojusi vēlēšanu rezultātu falsifikāciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu