Pētījums: kāpēc ir labi piespiest sevi smaidīt (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sieviete smaida
Sieviete smaida Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka smaidīšana var apmānīt prātu un likt tam būt pozitīvākam, rezultātā ietekmējot tavu kopējo pašsajūtu un pasaules uztveri.

Dienvidaustrālijas universitātes pētnieki atklāja, ka vienkārša sejas muskuļu kustināšana, veidojot smaidu, var likt tev pasauli uztvert pozitīvāk.

“Kad tavi muskuļi rāda, ka esi laimīgs, tu, visticamāk, arī apkārtējo pasauli uztver pozitīvāk,” skaidroja pētījuma galvenais vadītājs Fernando Marmoleho-Ramoss.

Viņš kopā ar kolēģiem pētīja, kā cilvēki interpretē dažādu sejas un ķermeņa izteiksmju attēlus, kuros atainotas dažādas emocijas. Pētījumā piedalījās 256 brīvprātīgie no Japānas, Polijas, Spānijas un Zviedrijas. Visiem dalībniekiem tika lūgts starp zobiem turēt zīmuli un savilkt sejas muskuļus smaidā. Pēc tam viņiem tika rādīti attēli, kuros bija atainotas gan drūmas, gan priecīgas sejas izteiksmes, kā arī video, kuros cilvēki staigāja skumji vai priecīgi.

Dalībnieki katru attēlu aplūkoja ar un bez zīmuļa starp zobiem un pēc tam novērtēja, vai bijuši priecīgi vai skumji. Pētnieki novēroja, ka dalībnieki biežāk attēlus un video novērtēja kā priecīgus, kad smaidīja paši.

“Mūsu pētījumā mēs atklājām, ka brīdī, kad piespied sevi smaidīt, tu stimulē savu amigdalu – emociju kontroles centru smadzenēs, kurā tiek atbrīvoti neirotransmiteri, rosinot emocionāli pozitīvu stāvokli," paziņojumā skaidroja Marmoleho-Ramoss.

Pētījuma rezultāti liecina, ka visiem, īpaši tiem, kuri cieš no garīgās veselības traucējumiem, piemēram, depresijas un trauksmes, būtu vērtīgi vienkārši piespiest sevi smaidīt.

“Tas ir interesants atklājums garīgās veselības kontekstā. Ja mēs varam piemānīt savas smadzenes, lai tās atsevišķus stimulus uztver kā “priecīgus”, tad mēs potenciāli šo mehānismu varam izmantot, lai uzlabotu garīgo veselību,” piebilda Marmoleho-Ramoss.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Experimental Psychology”.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu