Neej mežā bez telefona un sērkociņiem! Policija aicina ogotājus un sēņotājus rūpēties par savu drošību (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TASS/Scanpix

Policija aicina iedzīvotājus, kuri dodas ogot vai sēņot, pirms došanās mežā atcerēties parūpēties par savu drošību, informēja Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Madara Šeršņova.

VP Kurzemes reģiona pārvaldē pēdējā laikā arvien biežāk tiek saņemta informācija par cilvēkiem, galvenokārt vecāka gadagājuma, kuri iegājuši mežā un apmaldījušies.

Pēdējo piecu dienu laikā tika saņemta informācija par deviņiem sēņotājiem un ogotājiem, kuri paši nav varējuši atrast izeju no meža.

Ar operatīvo dienestu palīdzību gan visi no meža izvesti sveiki un veseli, sacīja Šeršņova.

Likumsargi galvenokārt informāciju par mežā apmaldījušos cilvēku saņem vai nu no viņa radiniekiem, kuri zina, ka tuvinieks devies mežā sēņot vai ogot un nav paņēmis līdzi mobilo tālruni, vai arī no paša cilvēka, kurš lūdz palīdzību. 

Šeršņova norādīja, ka sākumā likumsargi cenšas tikt galā saviem spēkiem - tiek nosūtītas tuvākās ekipāžas un ar skaņas signāliem tiek norādīts virziens, uz kuru jādodas, lai izkļūtu no meža masīva. Ja tas neizdodas un nav pavedienu, kur cilvēks varētu atrasties, tad tiek iesaistīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki un Zemessardze.

Šosezon līdz šim visi sēņotāji un ogotāji ir atradušies veiksmīgi, taču

VP tomēr aicina vecāka gadagājuma cilvēkus nelaist vienus doties mežā sēņot, bet tuviniekiem doties viņiem līdzi.

Ja tas nav iespējams, policija iesaka gados vecākiem cilvēkiem paziņot tuviniekiem, uz kuru vietu konkrēti ieplānots doties un kad plānots atgriezties, kā arī paņemt līdzi uzlādētu mobilo tālruni.

Foto: Valsts policija

Tāpat ir būtiski paņemt līdzi sērkociņus, jo var gadīties, ka tie noderēs

gadījumā, ja pazudušais cilvēks būs spiests nakti pavadīt mežā. Lai no tā izvairītos, policija aicina nepārvērtēt savas orientēšanās spējas un neiet pārāk dziļi mežā.

Ja tomēr gadījies apmaldīties, nevajadzētu krist panikā, bet mēģināt ieklausīties, vai apkārt ir dzirdama autotransporta skaņa, censties atrast meža celiņus vai klajāku vietu, kur nav lapotnes un kuru var vieglāk pamanīt no augstuma, un zvanīt Valsts policijai pa tālruni 110 vai uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112, atgādināja Šeršņova.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu