Eksperti brīdina, ka vēl vienai pandēmijai mēs joprojām neesam gatavi (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tukši veikala plaukti pandēmijas laikā.
Tukši veikala plaukti pandēmijas laikā. Foto: Unsplash

Kamēr pasauli joprojām savās ķetnās sagrābusi pandēmija, tiek pārāk maz darīts, lai sagatavotos nākotnei, kad mums uzbrukt varētu, iespējams, vēl postošāka pandēmija.

Pavisam jaunā ziņojumā Pasaules Veselības organizācijas un Pasaules Bankas izveidotā Globālā sagatavotības un uzraudzības organizācija raksta, ka koronavīrusa pandēmija ir mums parādījusi, cik ļoti cilvēce ir nesagatavota tādām katastrofām.

“Covid-19 pandēmija sniedz mums skarbu mācību par to, cik ļoti pasaule ir nesagatavota,” rakstīts ziņojumā, kas beidzas ar secinājumu ka pārāk mazs progress bijis kopš iepriekšējā ziņojuma, kas tika publicēts vēl pirms Covid-19 pandēmijas sākuma.

“Nespēja mācīties no Covid-19 vai rīkoties ar nepieciešamajiem resursiem nozīmē to, ka

nākamā pandēmija, kas pavisam noteikti pienāks, būs vēl postošāka,” ziņojumā brīdina eksperti.

Virtuālajā paziņojuma izsludināšanā pirmdien eksperti atklāja, ka pirms gada brīdinājuši: pasaule ir ļoti slikti sagatavota potenciālajai pandēmijai.

Panika un nevērība

Norvēģijas bijusī premjerministre Grū Hārlema Bruntlanne uzstāja, ka ir laiks lauzt “panikas un nevērības ciklu”, kas ir izraisījis katastrofiskas Covid-19 sekas.

Globālā sagatavotības un uzraudzības organizācija tagad atkal aicina uz globālu sadarbību un ilgtermiņa finansējuma piešķiršanu pandēmiju novēršanas un gatavības pasākumiem.

Pašreizējais Pasaules Veselības organizācijas direktors Tedross Adhanoms Gebrejs teica, ka

“naudas tērēšana veselībai un sagatavotībai nav labdarība, bet gan ieguldījums mūsu nākotnē.”

Gebrejs arī uzsvēra, ka Covid-19 pandēmija nebūs pēdējā.

“Katra diena, ko mēs pavadām neko nedarot, ir diena, kas pietuvina mūs tuvāk nākamajai globālajai veselības ārkārtas situācijai – vai tā būtu kāda slimība, vai klimata pārmaiņas, vai dabiska katastrofa,” teica Gebrejs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu