Vācijā par galēji labējās propagandas izplatīšanu atstādināti 29 policisti (4)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Varasiestādes Vācijas rietumos uz laiku atstādinājušas 29 policistus, kas tiek turēti aizdomās par galēji labējās propagandas izplatīšanu platformas "WhatsApp" grupās, trešdien atklāja augsta ranga amatpersona.

Izmeklētāji veica kratīšanu 34 adresēs, tostarp policijas iecirkņos un privātos dzīvokļos Rūras industriālajā reģionā, atklāja Ziemeļreinas-Vestfālenes zemes iekšlietu ministrs Herberts Reils.

Viņš sacīja, ka policisti dalījušies ar materiāliem, ko raksturoja kā neonacistiskus, rasistiskus un vērstus pret imigrantiem.

Reils atzina, ka šī lieta viņu šokējusi.

Starp policistu izplatītajiem attēliem ir Ādolfa Hitlera bildes, kāškrustu zīmējumi un montāžas, kurās bēgļi redzami gāzes kamerās koncentrācijas nometnē, atklāja Reils.

Šie materiāli bija izplatīti vismaz piecās "WhatsApp" grupās, kuras locekļi pilnībā vai lielākoties bija policisti. Viena no grupām, šķiet, izveidota vēl 2012.gadā, bet viena, kurā bija visvairāk attēlu, 2015.gadā. Pēdējā ziņa, kas tika nosūtīta šajās grupās, bija 27.augustā, atklāja Reils.

Izmeklēšanā atklāts, ka vairums aizdomās turamo policistu kādā brīdī strādājuši vienā policijas iecirknī.

Reils uzsvēra, ka pienācis laiks uzdot nepatīkamus jautājumus sev pašiem: "Kurš par to zināja? Kādēļ tas tika pieciests gadiem ilgi? Kurš to piecieta?"

Šī lieta izgaismo bažas par neonacistu ideoloģijas izplatību Vācijas policijas spēkos, lai gan augsta ranga amatpersonas centušās kliedēt šīs bažas.

Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers jūlijā noraidīja aicinājumus izmeklēt, vai policijas darbībā sastopami rasistiski motīvi, un uzsvēra, ka strukturālu problēmu nav.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu