Lukašenko no amata atbrīvo Baltkrievijas vēstnieku Latvijā (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksandrs Lukašenko
Aleksandrs Lukašenko Foto: Alexander Astafyev/Alexander Astafyev/POOL/TASS

Baltkrievijas autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko no amata atbrīvojis Baltkrievijas vēstnieku Latvijā Vasīliju Markoviču, vēsta Baltkrievijas ziņu aģentūra Belta.

Lēmums pamatots ar "nepienācīgu dienesta pienākumu pildīšanu".

Ar šo pašu rīkojumu anulēts diplomātu statuss pašreizējam Koordinācijas padomes loceklim Pāvelam Latuško, un bijušajam vēstniekam Slovākijā Igoram Ļeščeņam, kuru iepriekš atlaida par protestētāju atbalstīšanu.

Kā vēsta Baltkrievijas vēstniecības Latvijā mājaslapa, Markovičs dzimis 1955. gadā. Viņš pārvalda vācu un čehu valodu un iepriekš strādājis Baltkrievijas vēstniecībā Čehijā, un no 1998. līdz 2002. gadam bijis Baltkrievijas ģenerālkonsuls Daugavpilī.

Baltkrievijas Republikas vēstnieks Latvijā Vasīlijs Markovičs Rīgā strādāja no 2018. gada oktobra.

Saskaņā ar Latvijas Ārlietu ministrijas rīcībā esošo informāciju Baltkrievijas tiesībsargājošie spēki no 10. līdz 13.augustam nepamatoti aizturēja divus Latvijas pilsoņus, pret kuriem tika lietota fiziska un psiholoģiska vardarbība. ĀM pieprasa Baltkrievijas varasiestādēm veikt incidenta pilnvērtīgu izmeklēšanu, saukt vainīgos pie atbildības un informēt par izmeklēšanas rezultātiem.

Sniedzot principiālu politisko vērtējumu par Baltkrievijā notikušajām prezidenta vēlēšanām, ĀM norādīja, ka 9.augusta vēlēšanas nebija brīvas un godīgas. Situācijas atrisinājumam nepieciešams rīkot jaunas prezidenta vēlēšanas, kuras organizētu Baltkrievijas vēlēšanu komisija jaunā sastāvā un starptautisko novērotāju klātbūtnē, akcentēja ministrijā.

ĀM nosoda Baltkrievijas tiesībsargājošo iestāžu fiziska spēka lietošanu pret miermīlīgo protestu akciju dalībniekiem un pieprasa nekavējoties atbrīvot aizturētos protestētājus. Ministrijas ieskatā, jāsauc pie atbildības un jāsoda attiecīgās amatpersonas, kas pieļāva vardarbību un cilvēktiesību pārkāpumus.

Kā ziņots, Baltkrievijas vēstnieks uz sarunu Latvijas ĀM bija izsaukts, lūdzot skaidrot kaimiņvalsts prezidenta Aleksandra Lukašenko izteikumus, ka tur notiekošo protestu vadīšana notiekot no Baltijas valstīm.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu