Baltkrievija Rietumiem ir morāls jautājums, pauž Lietuvas ārlietu ministrs (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/AP/Scanpix

Rietumu valstīm Baltkrievijas jautājumā jāieņem morāla pozīcija, domnīcas "Atlantic Council" diskusijā pauž Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs - aktīvākais Baltkrievijas demokrātiskās kustības atbalstītājs politiskajās aprindās.

"Mums jāieņem morāla pozīcija"

Kopš 9.augusta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām pagājis pusotrs mēnesis. Šajā laikā notikuši vardarbīgi protestētāju aresti un brutāla apiešanās ieslodzījuma vietās, un gandrīz visi opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes prezidija locekļi ir apcietināti vai piespiesti izbraukt no valsts. 

Uz jautājumu, kāpēc Eiropas Savienība (ES) joprojām nav Lukašenko režīmam izvirzījusi sankcijas, Linkevičs norāda uz valstu savienības sarežģīto mehānismu un nepieciešamību saskaņot visu dalībvalstu pozīcijas. Viņš atzīst, ka ES būtu varējusi efektīvāk pieņemt lēmumus ne vien attiecībā uz Baltkrieviju, bet arī Ukrainas un Gruzijas krīžu laikā. Linkevičs uzskata, ka ES vajadzētu piešķirt lielāku ārpolitisko, nevis tikai ekonomisko lomu.

Taču viņš pauž, ka ES sankcijas varētu tikt izziņotas nākamās nedēļas laikā.

"Mums jāieņem morāla pozīcija," sacīja Linkevičs.

Tomēr ar sankcijām vien ir par maz. Nepieciešama arī neatkarīga izmeklēšana, jo izskanējusi informācija par Baltkrievijas varasiestāžu brutālo un pazemojošo izturēšanos pret protestētājiem, tai skaitā pat izvarošanas gadījumiem.

"Tas ir neiedomājami 21.gadsimtā," teica Linkevičs. "Pat ja daļa no tā, ko dzirdam, ir taisnība - tas jau ir par daudz."

Tajā pašā laikā Rietumvalstīm arī būtu jāatbalsta Baltkrievijas pilsoniskā sabiedrība un brīvi mediji, kā arī represiju upuri, uzskata Lietuvas ārlietu ministrs. 

Linkevičs norādīja, ka notiek koordinācija ES un ASV starpā, kas liecina par nopietnu pieeju.

Baltkrieviem pašiem jāizvēlas sava nākotne

Linkevičs stingri uzsvēra, ka baltkrievu nākotnei jābūt viņu pašu rokās. 

"Lukašenko vienmēr mēģinājis apgalvot, ka ir suverenitātes un neatkarības sargs.

Taču patiesībā viņa vienīgais mērķis ir noturēties pie varas par katru cenu. Pat tad, ja nākas upurēt savas valsts suverenitāti un neatkarību.

Tas, ko viņš pēdējā laikā izdarījis ne tikai ar savu tautu, bet arī valsti - tā ir pēdējo neatkarības un suverenitātes palieku iznīcināšana. Viņš to izdarīja pats ar savām rokām," pauž Linkevičs.

Lukašenko režīmam vājinoties, tas satuvinājies ar Krieviju.

"Es teiktu vēl tiešāk - [Lukašenko] ir bijušais prezidents, aizejošs līderis. Politisko un morāli viņa mandāts ir beidzies jau sen. Viņš nevar runāt savas tautas vārdā. Viņš nevar lemt vai, kas zina, kaut ko parakstīt tās vārdā," uzskata Linkevičs.

Viņš mudina starptautisko sabiedrību paust skaidru viedokli, ka vienīgais nākamais solis ir brīvas vēlēšanas, kurās Baltkrievijas tauta varēs izvēlēties savus jaunos līderus.

Linkevičs arī min, ka patlaban baltkrievi nav negatīvi noskaņoti pret Krieviju, taču tad, ja Krievija turpinās atbalstīt Lukašenko režīmu, tas var mainīties.

Nav nekādas ārvalstu iejaukšanās

Lukašenko ceturtdien paziņoja, ka Baltkrievija slēgšot robežu ar Poliju un Lietuvu, kā arī pastiprinās Ukrainas robežas apsardzi. Viņš šīs valstis, kurās atrodas baltkrievu opozicionāri, jau iepriekš apsūdzējis mēģinājumos iejaukties Baltkrievijas iekšējās lietās, tai skaitā augustā paziņojot par Lietuvas "zondes" - patiesībā dažu balonu - pārtveršanu.

"Svarīgi, lai starptautiskā kopiena ieņem stingru pozīciju un palīdz šiem cilvēkiem, [kuri protestē]. Nevis iejaucas iekšējās lietās, par ko mēs laiku pa laikam tiekam apsūdzēti," bilda Linkevičs.

Viņš arī norādīja, ka Lukašenko nedrīkst izmantot suverenitāti kā argumentu, lai apspiestu savu tautu. Arī vēlēšanu neatzīšana nav iejaukšanās iekšlietās. "Un patvēruma piedāvāšana tiem, kuriem draud briesmas, tai skaitā Svetlanai Tihanovskai, nav iejaukšanās," uzsver Lietuvas ārlietu ministrs.

Tihanovska pēc vēlēšanām devās uz Lietuvu. Viņas vīrs, videoblogeris Sergejs Tihanovskis palika Baltkrievijas cietumā, kur tika ieslodzīts pēc paziņojuma par kandidēšanu prezidenta vēlēšanās.

Vēlēšanām nepielaistais kandidāts Valērijs Cepkalo, bažījoties par iespējamu arestu, devās uz Poliju, kur viņam vēlāk pievienojās sieva Veronika Cepkalo. Viņa darbojās apvienotajā Tihanovskas vēlēšanu kampaņā.

Pirms vēlēšanām ieslodzītā kandidāta Viktora Babariko kampaņas vadītāja Marija Koļesņikova arī nonākusi ieslodzījumā. Kā stāsta viņas līdzgaitnieki, kuri izbraukuši uz Ukrainu, varasiestādes mēģinājušas piespiest Koļesņikovu pamest valsti, taču viņa uz Baltkrievijas-Ukrainas robežas esot saplēsusi savu pasi un tādējādi palikusi Baltkrievijā.

Vienīgā Koordinācijas padomes prezidija locekle, kura vēl Baltkrievijā atrodas brīvībā, ir Nobela prēmijas laureāte literatūrā Svetlana Aleksijeviča

Opozicionāru aizturēšana ir "vājuma pazīme, jo Koordinācijas padome nemēģina sagrābt varu, bet gan bruģē ceļu brīvām vēlēšanām", kas ir vienīgais ceļš laukā no šī brīža politiskās krīzes Baltkrievijā, norāda Linkevičs.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu