Video: Valsts policijas modrā acs satiksmi uzrauga arī no augšas (25)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no valsts policijas video

Valsts policijas modrā acs tagad satiksmes dalībniekus, satiksmes noteikumu ievērošanu un satiksmes drošību uzrauga arī no augšas ar drona palīdzību. 

To, ka jaunu tehnisko palīglīdzekļu ieviešana atmaksājas, pierāda Valsts policijas sociālo tīklu kontos ievietotais video no satiksmes uzraudzības operācijas Vecmīlgrāvī. Video redzams, ka trešdienas, 16.septembra rītā ap plkst.8:30 divi auto veic neatļautu manevru, lai apgrieztos braukšanai pretējā virzienā uz Mīlgrāvja ielas un pēc tam caur tuvējo degvielas uzpildes staciju nonāktu Ezera ielā, kur pārkāpējus sagaidīja kārtības sargi. 

Bezpilota lidaparāta darbības princips ir šāds: tas tiek izmantots kā palīgrīks, ar kuru fiksē pārkāpumu no augšas. Dronu pilotē policijas darbinieks, kurš ir ieguvis tā pilotēšanas licenci. Tiklīdz viņš fiksē kādu likumpārkāpumu, par to tiek paziņots netālu esošajai ekipāžai, kura pēc tam aptur ceļu satiksmes noteikumu pārkāpēju. No drona iegūtais videomateriāls kalpo kā pierādījums pārkāpumam.

Ir secināts, ka bezpilota lidaparāts var atvieglot dažādu policijas funkciju veikšanu, piemēram, personu meklēšanu, kārtības nodrošināšanu publiskos pasākumos un arī satiksmes uzraudzīšanas funkciju. Tādēļ Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības pārvalde satiksmes uzraudzīšanai ir iegādājusies vienu bezpilota lidaparātu jeb dronu, kas sevi ir pierādījis jau tā darbības pirmajās dienās – vakar aptuveni stundas laikā ir fiksēti seši agresīvie braucēji.

Bezpilota lidaparāts ir iegādāts ar mērķi uzlabot kopējo autovadītāju braukšanas kultūru, jo ar to tiks veikta periodiska ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu kontrole. Uzsvars tiks likts uz agresīvas braukšanas, kā, piemēram, automašīnu kolonnu apbraukšana, nepamatota joslu mainīšana, zīmju neievērošana u.c., pārkāpumu fiksēšanu.

“Šis ir viens no tehniskajiem līdzekļiem, kas paplašina policijas iespējas uzlabot un kontrolēt satiksmi – ar tā palīdzību var veikt arī satiksmes kontroli vietās, kur policijas ekipāžai var būt grūtāka pārredzamība. Šobrīd satiksmes uzraudzīšanai tiks izmantots viens drons, lai sākotnēji saprastu visas tā iespējas ceļu satiksmes dalībnieku braukšanas kultūras uzlabošanā,” uzsver Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

Bezpilota lidaparāts ir iegādāts par OCTA līdzekļiem. Tā izmaksas ir 6000 eiro, tajās ietilpst arī Satiksmes drošības pārvaldes personāla apmācība un licences iegūšana.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu