Pirms pērc, padomā: bīstamākā mēbele mūsu mājokļos (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Mūsu mājoklim vajadzētu būt vietai, kur varam justies visdrošāk, taču lielāko daļu traumu cilvēki tomēr gūst mājās, nevis kāpjot kalnos vai ejot pa ielu. Ir kāda mēbele, kas palielina iespēju nāvējoši satraumēties pašu mājās.

Pēc 2019. gada Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem, 83% reģistrēto traumu bērni gūst tieši mājās. Arī pieaugušie nav izņēmums – nav jābūt pārgalvīgam jaunietim, lai kādu dienu attaptos traumpunkta uzgaidāmajā telpā ar iespaidīgu brūci. Rutgeras universitātes 2020. gada pētījumā noskaidrots, kura mēbele mūsmājās ir visbīstamākā, vēsta portāls “Science Daily”.

 Universitātes pētnieki aplūkoja 3241 mājās gūtu traumu gadījumu, kur cietušie bija gan pirmsskolas vecuma bērni, gan jauni pieaugušie līdz 30 gadu vecumam. Visos gadījumos cietušie bija guvuši vidēji smagas līdz smagas traumas rumpja augšdaļā vai rokās. Divdesmit četri pētāmie gadījumi bija sevišķi smagi un nāvējoši – pusei no tiem bija nepieciešama operācija.

Šo traumu cēlonis ir visai populārs interjera priekšmets – stikla kafijas galdiņš. Plīstot šādai mēbelei, tās virsma sašķīst lielās lauskās, kas var iedurties cilvēka miesā un radīt nāvējošas traumas. Rutgeras Ņūdžersijas medicīnas skolas profesora asistente Stefānija Bona uzsver, ka visbiežāk pie vainas ir plāni un lēti stikla galdi, kuru ražošanā nav izmantots rūdīts stikls.

Aiz stikla galdiņiem bīstamākie interjera priekšmeti ir mēbeles, kuras nav pietiekami nostiprinātas, piemēram, kumodes, televizora galdiņi un grāmatu plaukti, kurus var apgāzt pat mazi bērni. Traģisks piemērs ir 2016. gada nelaimes gadījums, kurā gāja bojā divus gadus vecs bērns, kas pats sev uzgāza milzīgu, nenostiprinātu “Ikea” kumodi.  

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu