Protesta akcijā Rīgā prasīs ES dalībvalstīm uzņemt patvēruma meklētājus no Grieķijas salām (64)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Brīvības piemineklis.
Brīvības piemineklis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgā svētdien, 20.septembrī, plkst.13 Brīvības pieminekļa laukumā, pievienojoties protestiem Eiropas Savienībā (ES), aktīvisti prasīs bloka dalībvalstīm uzņemt patvēruma meklētājus no Grieķijas salām, informēja kustības "Gribu palīdzēt bēgļiem" pārstāve Ieva Raubiško.

Raubiško vērsa uzmanību, ka pagājušajā nedēļā uguns izpostīja Morijas nometni Lesbas salā, Grieķijā, atstājot 13 000 patvēruma meklētājus bez pajumtes, nereti arī bez pārtikas un ūdens.

Viņa akcentēja, ka papildu risku cilvēku veselībai un dzīvībai rada arī Covid-19 pandēmija, norādot, ka ugunsnelaimes sekas ir Eiropas patvēruma politikas rezultāts, radot situāciju, kad patvēruma meklētāji ilgstoši mitinās pārapdzīvotās nometnēs sadzīvei nepiemērotos apstākļos.

Raubiško uzsvēra, ka ES jārīkojas kopīgi, risinot šo situāciju un nodrošinot patvēruma meklētājus ar drošu pajumti un cilvēcīgiem apstākļiem, jo nometnes ir tikai īstermiņa risinājums.

Kustības pārstāves ieskatā, līdz šim no Latvijas puses attieksme pret patvēruma meklētāju uzņemšanu ir bijusi negatīva, kā piemēru minot iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) paziņojumu, kurā viņš noraida iespēju Latvijai uzņemt patvēruma meklētājus no Grieķijas. Raubiško atzīmēja, ka šāda pozīcija ir nepieļaujama.

"Latvijas pilsoņi nu jau pirms 17 gadiem nobalsoja par dalību ES. Esam baudījuši priekšrocības, ko mums sniedz šī dalība. Vienlaikus uzskatām, ka Latvija ir gatava un var uzņemties vairāk atbildības kopīgu izaicinājumu risināšanā, izrādīt solidaritāti ar citām ES dalībvalstīm un atbalstu vispārējai cilvēcībai," atzīmēja Rubiško.

Akcijas organizatori - kustība "Gribu palīdzēt bēgļiem", "Protests" un "Europeans for Humanity" - pauduši aicinājumu visiem, kurus uztrauc patvēruma meklētāju situācija, ierasties protestā, līdzi ņemot jau sagatavotus plakātus.

Tāpat organizatori aicina iespējamos dalībniekus akcijas laikā ievērot distanci un citus ar Covid-19 saistītus drošības pasākumus.

LETA jau vēstīja, ka nelegālos imigrantus, kas palikuši bez pajumtes pēc ugunsgrēka izvietošanas nometnē Lesbas salā, Grieķijas policija ceturtdien sāka pārvietot uz jauniekārtoto telšu nometni. Policija iepriekš norādīja, ka operācijas mērķis ir gādāt par sabiedrības veselību.

Pēc ugunsgrēka Morijas nometnē bez pajumtes palikuši vairāk nekā 12 000 nelegālo imigrantu, pamatā afgāņi, sīrieši un dažādu Āfrikas valstu pilsoņi. Varasiestādes uzskata, ka ugunsgrēkus tīši izraisījuši paši imigranti, kas nav apmierināti ar Covid-19 pandēmijas dēļ ieviestajiem ierobežojumiem.

Varasiestādes iepriekš norādīja, ka daļa nelegālo imigrantu nevēlas doties uz jauno nometni, jo cer nokļūt kontinentālajā Grieķijas daļā. Līdz trešdienas rītam jaunajā nometnē bija ieradušies tikai 1200 cilvēki, taču vakarā lielas grupas migrantu sāka virzīties uz nometni.

Latvija, atbalstot Grieķiju pēc ugunsgrēka patvēruma meklētāju nometnē, turp nogādās 300 nestuves un 3000 segas no valsts materiālo rezervju resursiem.

Komentāri (64)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu