Brutālas aizturēšanas, brīdinājuma šāviens gaisā: aizvadītā diena Baltkrievijā (16)

TVNET/Tut.by
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijā jau septīto svētdienu notika protesti pret viltotajiem prezidenta vēlēšanu rezultātiem. To laikā notika brutālas  aizturēšanas, un Brestā tika lietota asaru gāze un raidīts brīdinājuma šāviens gaisā.

Iestādes ziņojušas par vismaz 230 aizturētajiem, vēsta portāls "Tut.by".

Svētdiena Minskā

Svētdienas rītā Minskā bija savesta militārā tehnika, centrālajos laukumos izvietoti cilvēki formastērpos. Dienas laikā tika slēgtas vairākas metro stacijas un bloķēti interneta pakalpojumi.

Pulcēšanās sākās pēcpusdienā. Kad sabiedriskās vietās parādījās pirmās demonstrantu grupiņas, policijas specvienība tās izdzenāja, vairākus cilvēkus aizturēja.

Ap plkst.15.30 pie pieminekļa "Minska - varoņu pilsēta" sapulcējās vairāki desmiti tūkstošu cilvēku, skandējot saukļus "Lai dzīvo Baltkrievija", "Sveta - mūsu varone" un "Neaizmirsīsim, nepiedosim". Pēc tam protestētāju kolonna devās uz Neatkarības pili, taču neaizgāja līdz policijas kordonam, kas to apsargāja. Vismaz vairāki desmiti protestētāju tika aizturēti, lietojot spēku.

Demonstrācija Minskā noslēdzās ap plkst.19.00.

Asaru gāze un šāviens gaisā Brestā

Protesti notika arī Gomeļā, Brestā, Grodņā, kur brutāli aizturēti vairāki desmiti cilvēku, un citās pilsētās.

Brestā protestētāju izklīdināšanai tika lietota asaru gāze, apstiprinājusi Baltkrievijas Iekšlietu ministrija. 

Aizturēšanu laikā milicija raidīja vienu brīdinājuma šāvienu gaisā.

Iekšlietu ministrijas pārstāve Olga Čemodanova aģentūrai "RIA Novosti" apgalvoja, ka brīdinājuma šāviens esot veikts ar salūta patronu.

Brestā aizturēti desmit cilvēki.

Kā vēsta "Tut.by", Mogiļevā protestētāju bijis ievērojami mazāk nekā citkārt, savukārt spēka struktūru pārstāvju bijis vairāk nekā parasti. Arī Vitebskā protestētāju skaits sarucis.

Savukārt Grodņā uz aizturēto autobusu, lietojot spēku, tika vesta grūtniece.

Tihanovska sniedz interviju Latvijas Televīzijai

Opozīcijas seja Svetlana Tihanovska, dodoties uz Briseli, piestāja Rīgā. Viņa sniedza interviju Latvijas Televīzijai.

Tihanovska sacīja - protesti notiek tāpēc, ka cilvēki vairs nevarēs dzīvot to dzīvi, ko pirms 9., 10., 11. augusta notikumiem, kad tūkstošiem cilvēku principiāli izgāja miermīlīgos protestos, lai pēc vēlēšanām aizstāvētu savas balsis, bet 

desmitiem tūkstošu baltkrievu tika aizturēti, nežēlīgi piekauti, iesēdināti cietumā, sisti līdz zilumiem. 

"Jūs noteikti esat redzējusi fotogrāfijas. Tās bija šausmas! Izvaroja gan sievietes, gan vīriešus, spīdzināja. Kad cilvēki sāka iznākt no cietumiem un stāstīt, kas ar viņiem darīts, to varēja salīdzināt ar fašismu kara laikā. Un to tauta vairs nekad nepiedos un neaizmirsīs,"

uzsvēra opozīcijas līdere. Pirmās demonstrācijas bija pret vēlēšanu rezultātu viltošanu, bet tagad cilvēki vispirms protestē pret vardarbību un pret varu, ar ko vairs nevēlas dzīvot, - pret Aleksandru Lukašenko.

Foto: protesti Baltkrievijā: 20. septembris 

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu