Turpmāk pieteikumu par pagaidu aizsardzību varēs iesniegt jebkurā vietā

Ilze Vēbere, Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Re:Baltica
Re:Baltica Foto: Re:baltica

Turpmāk pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību varēs iesniegt arī pieteicēja atrašanās vietā, nolēma Saeima, apstiprinot grozījumus Civilprocesa likumā. Līdz šim to varēja izdarīt tikai pēc aizskāruma nodarīšanas vietas.

Vajadzību pēc šādiem likuma grozījumiem Re:Baltica izgaismoja šajā rakstā. Cietusī sieviete aizbēga no varmācīga vīra Krāslavā un vēlējās tiesā Rīgā iesniegt pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, taču trīsreiz saņēma atteikumu. 

Kamēr sieviete ceturtajā reizē vērsās ar šo pieteikumu Krāslavas tiesā, vīrs nogalināja abu meitu un pats sev atņēma dzīvību. Iespējams, šo traģēdiju varēja novērst, ja cietusī uzreiz saņemtu pagaidu aizsardzību. 

“Izrādījās, ka likumā sākotnēji labi domātā lieta, proti, ka tu vari iesniegt tiesā pieteikumu tur, kur tā vardarbība ir notikusi, ir bijis tas šķērslis šajā gadījumā – aizbēgot no šīs vietas uz Rīgu, šī sieviete vairs palīdzību nesaņēma,” saka Saeimas deputāte Inese Lībiņa-Egnere (JV), kura pēc Re:Baltica pētījuma izlasīšanas iesniedza minētos grozījumus Saeimas Juridiskajā komisijā. Tur tos vienbalsīgi apstiprināja un tagad tie pieņemti galīgajā lasījumā. 

“Pagaidu aizsardzībai no vardarbības jābūt pieejamai ikvienam, jo īpaši, ja bailēs par savu un bērnu drošību un dzīvību sieviete bēg no savām mājām uz pavisam citu pilsētu. Ar laboto likuma regulējumu lūgumu nodrošināt aizsardzību varēs iesniegt jebkurā tiesā Latvijā, lai kur arī upuris tobrīd būtu spiests atrasties,” pauž Lībiņa-Egnere.

Turpmāk pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību varēs iesniegt gan pēc aizskāruma nodarīšanas vietas, gan pēc pieteicēja atrašanās vietas.

Jaunā kārtība stāsies spēkā 1. janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu