Kā Trampa saslimšana varētu ietekmēt viņa pārvēlēšanas iespējas? (6)

Foto: Reuters/ScanPix
Toms Rātfelders
CopyLinkedIn Draugiem X

Piektdien, 2. oktobrī, pienāca ziņa, ka ASV prezidents Donalds Tramps un viņa sieva Melānija Trampa ir inficējušies ar Covid-19. Ārpolitikas eksperti portālam TVNET komentēja šā notikuma iespējamo ietekmi uz novembrī plānoto ASV prezidenta vēlēšanu rezultātiem.

Šajā kontekstā arī jāpiemin, ka Baltais nams atcēla piektdien plānoto Trampa priekšvēlēšanu kampaņas mītiņu Floridā, kas ir viens no svarīgākajiem tā dēvētajiem svārstīgajiem štatiem (pastāv līdzīgs daudzums republikāņu un demokrātu atbalstītāju). Tāpat ļoti iespējams, ka Trampam nāksies atcelt arī citus šonedēļ un nākamnedēļ paredzētos priekšvēlēšanu pasākumus. Līdz vēlēšanām 3. novembrī gan ir atlikušas tikai 32 dienas, un rodas jautājums, cik ļoti Trampa pārvēlēšanai varētu traucēt viņa saslimšana. Komentārus sniedza politologs Mārtiņš Hiršs, Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Māris Andžāns un Baltijas Drošības fonda prezidents Olevs Nikers.

Foto: MARK MAKELA/REUTERS

Kā saslimšana ar Covid-19 varētu ietekmēt Trampa iespējas tikt pārvēlētam?

Nikers uzskata, ka viss būs atkarīgs no tā, cik ļoti šī slimība Trampam būs smaga. Ja nu gadījumā slimības gaita būs ne pārāk laba un viņam būs nepieciešama hospitalizācija, tas liecinās, ka viņa līdzšinējā politika saistībā ar cīņu pret Covid-19 ierobežošanu ir bijusi neveiksmīga. Tāpat tas apstiprinās, ka viņa līdzšinējie apgalvojumi, ka Covid-19 draudi ir pārspīlēti, nav pamatoti. Šāda situācija eventuāli varētu rezultēties konkrētas vēlētāju daļas atbalsta zaudējumā. It īpaši tāpēc, ka viņa sāncensim Džo Baidenam tagad ir iespēja vēl vairāk akcentēt, ka Covid-19 ir nopietna slimība, kura nesaudzē arī valstu vadītājus.

Tomēr ir iespējams arī pretējs scenārijs. Ja nu gadījumā Tramps šo slimību pārslimos salīdzinoši viegli, prezidentam būs iespēja ar savu piemēru vēlētājiem parādīt, ka viņam ir bijusi taisnība.

Viņš varēs teikt: «Redziet, es arī saslimu un izslimoju šo slimību un man nekas nebija,» saka Nikers.

Tiesa gan, Covid-19 noteikti negatīvi ietekmēs viņa iespējas cīnīties par balsīm «svārstīgajos štatos». Nikers norāda, ka pagaidām prezidenta kandidātam ir jābūt visaktīvākajam un fiziski jāparādās visās iespējamajās vietās (it sevišķi tajās, kur atbalsts nav tik stabils). Šeit jāatceras, ka viens no Trampa balstiem cīņā par otro prezidentūras termiņu ir veiksmīga priekšvēlēšanu kampaņa, kuras pamatā ir iespēja klātienē tikties ar saviem vēlētājiem.

Neitrālāks viedoklis ir Hiršam, kurš saka, ka pagaidām par saslimšanas ietekmi uz Trampa pārvēlēšanu spriest ir pāragri.

Tiesa gan, Tramps varētu izmantot savu slimību un atceltos vēlēšanu aģitācijas pasākumus, lai turpinātu nepatiesi apgalvot, ka vēlēšanas ir bijušas pret viņu īpaši negodīgas un tāpēc vēlēšanu rezultāti ir apšaubāmi, norāda politologs.

Tādējādi Covid-19 varētu palīdzēt Trampam spēlēt būtisku lomu ASV politikā arī tad, ja prezidenta krēslu beigu beigās iegūtu Džo Baidens.

Visnoraidošāk par Trampa slimības un viņa pārvēlēšanas izredzēm izsakās Andžāns. Viņaprāt, lielas nozīmes tam nebūs, jo Trampa elektorāts ir stabils. Uzticīgākie vēlētāji viņu diezgan dedzīgi turpinās atbalstīt neatkarīgi no situācijas tālākās attīstības. Viņš arī varētu mēģināt akcentēt, ka ir viens no saslimušajiem amerikāņiem, un dalīties ar savu pirmreizējo pieredzi. Tādējādi Tramps varēs sevi parādīt labvēlīgākā gaismā. Andžāns līdzīgi kā Nikers piekrīt, ka slimība traucēs kampaņošanu. Tas Trampam ir svarīgi, jo ir viņš labs orators, kurš spēj labi izskatīties pūļa priekšā. Tomēr šis šķērslis arī nebūs tik izšķirošs, jo Baidens arī ir centies izvairīties no lielu pasākumu apmeklēšanas.

Andžāns atgādina, ka Trampam arī ir citi komunikācijas kanāli vēlētāju sasniegšanai. Viņš var izmantot elektronisku saziņu – TV, internetu un citas platformas.

Tāpat Trampa rīcībā ir tā saucamie surogāti. Tie ir cilvēki, kuri regulāri runā prezidenta vārdā un palīdz izplatīt viņa politiskos vēstījumus.

Viens no šiem piemēriem ir viņa dēls Donalds Tramps jaunākais un meita Ivanka Trampa, norāda Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks.

Foto: AFP/SCANPIX
Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu