Turpmākos 15 gadus Marss no mums attālināsies (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Mūsu otrais tuvākas kosmosa “brālēns” cilvēka prātus ir fascinējis jau gadu desmitiem ilgi, sākot ar vīzijām par marsiešiem un beidzot ar daudzsološajām teorijām par šķidra ūdens eksistenci zem tā ledus virsmas. 

Pavisam drīz šī cilvēcei nozīmīgā planēta atradīsies Zemei tuvākajā punktā 15 gadu laikā – aptuveni 62,1 miljona kilometru lielā attālumā. Tas nozīmē, ka Marss būs spilgts, liels un labi redzams arī ar neapbruņotu aci. 

Lūk, ar šīs debesu diagrammas palīdzību tu vari noskaidrot, kur naksnīgajās debesīs atradīsies Marss no tava skatupunkta. 

Vēl labās ziņas ir tādas, ka tas atradīsies reģionā, kur apkārt nav daudz zvaigžņu, tāpēc, ja paveicas, būs iespējams redzēt arī Jupiteru un Saturnu. Vislabākā diena, kad vērot Marsu un citas planētas, būs 6. oktobris, otrdiena. 

Kā redzams video, Marss un Zeme ir uz elipsveida orbītas, kas nozīmē to, ka šīs planētas reizēm var pietuvoties relatīvi tuvu viena otrai. Tuvākais iespējamais punkts ir tad, kad Zeme ir vistālāk no Saules, bet Marss vistuvāk tai. Šajā punktā Marss no Zemes atradīsies aptuveni 54,6 miljonu kilometru lielā attālumā. Tomēr zinātniekiem nekad nav izdevies to reģistrēt. 

VIDEO: MARSA UN ZEMES ORBĪTAS APKĀRT SAULEI

Tuvākais reģistrētais attālums bija 2003. gadā, kad Marss  atradās aptuveni 55,7 miljonus kilometru lielā attālumā no Zemes. Arī 2018. gadā Marss pietuvojās Zemei ievērojami tuvu – 57,6 miljonus kilometru lielā attālumā. 

Diemžēl pašlaik mēs lēnām attālināmies no Marsa un tam atkal pietuvoties sāksim tikai 2029. gadā, kad tuvākais punkts būs 2035. gadā. Tad mēs no Marsa būsim vien 56,9 miljonus kilometru lielā attālumā. Tieši tāpēc uz to laiku tiek plānotas Marsa misijas.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu