Daugavpilieši neizrāda plašu interesi par Covid-19 siekalu testiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Daugavpils pašvaldība zemas iedzīvotāju atsaucības dēļ plašāk informēs par iespēju pilsētā veikt siekalu testu Covid-19 noteikšanai, pēc pirmdien notikušās Civilās aizsardzības komisijas sēdes pastāstīja pilsētas mērs Igors Prelatovs ("Mūsu partija").

Sanāksmē piedalījās arī Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti, un, ņemot vērā viņu viedokli, komisija nepiedāvās nekādus papildu ierobežojumus saistībā ar Covid-19 izplatību pilsētā, apgalvoja domes priekšsēdētājs. Sēdē esot secināts, ka papildu ierobežojumi pašlaik nav nepieciešami.

Prelatovs pieļāva, ka, espējams, ierobežojumu pārskatīšanu varētu veikt oktobra vidū, kad beigsies valdības noteikto ierobežojošo pasākumu noteiktais termiņš.

Sēdē apspriesti arī siekalu testēšanas rezultāti, un secināts, ka pašlaik atsaucība ir ļoti zema. Domes priekšsēdētājs atzina, ka siekalu testu izdale sākta tikai sestdien, un, iespējams, ne visiem ir informācija par to, ka šāds testēšanas veids pilsētā ir pieejams.

Lai vairāk iesaistītu sabiedrību testēšanā, publiskās vietās tiks izvietota informācija par to, kur testus saņemt. Arī organizācijas un uzņēmumi tiks aicināti izmantot testus, lai veiktu savu darbinieku testēšanu.

Daugavpils dome jau ir izveidojusi testējamo nodaļu un pašvaldības uzņēmumu, kā arī dažu firmu sākotnējo sarakstu, kas tiks papildināts. Jebkurš privāta uzņēmuma pārstāvis var vērsties domē un saskaņot testu saņemšanas laiku "E. Gulbja laboratorijā". Pēc tam ieradīsies laboratorijas kurjers un paņems paraugus. Atsevišķas domes struktūras, piemēram, uzņēmums "Daugavpils satiksme", jau ir veikušas savu darbinieku testēšanu.

Testēšanu plānots veikt līdz nedēļas beigām, lai gan bezmaksas testu skaits un šīs akcijas ilgums var tikt palielināts.

Tikmēr Daugavpils reģionālā slimnīca turpina ņemt standarta paraugus no deguna dobuma un rīkles. Iestādes vadība ir gatava ne tikai ņemt paraugus, bet arī uz vietas veikt siekalu analīžu atšifrēšanu, kas ievērojami atvieglotu uzņemšanas nodaļas darbu, jo rezultāti būtu zināmi pēc 45 minūtēm, nevis nākamajā dienā, kā tas ir tagad, kad testi tiek vesti uz Rīgu, norādīja dome. Lai atšifrēšanu veiktu, nepieciešama Veselības ministrijas piekrišana.

Jau ziņots, ka šodien Daugavpilī Covid-19 situācijas dēļ ir sasaukta Civilās aizsardzības komisijas sēde.

Pēdējās dienās Daugavpilī ir reģistrēts viens no lielākajiem Covid-19 gadījumu skaita pieaugumiem, un līdz svētdienai bija zināms, ka ar Covid-19 ir saslimuši 125 daugavpilieši.

Covid-19 izplatības dēļ Daugavpilī un arī Kuldīgā līdz oktobra vidum ieviesti ierobežojumi, tostarp pasākumos iekštelpās vienlaikus drīkst uzturēties ne vairāk kā 500 cilvēku, bet sabiedriskās ēdināšanas vietās pie viena galdiņa nedrīkst atrasties vairāk par astoņiem apmeklētājiem, trešdien ārkārtas sēdē lēma Ministru kabinets.

Covid-19 siekalu testus nākotnē plāno izmantot arī riska grupu mērķtiecīgā apsekošanā

Covid-19 siekalu testus plānots izmantot biežāk, lai veiktu skrīningus un riska grupu, piemēram, bērnu, mediķu, sociālo iestāžu darbinieku, loģistikā nodarbināto un veikalu darbinieku, apsekošanu mērķtiecīgā veidā, preses konferencē pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Epidemiologs skaidroja, ka citas valstis, piemēram, Lielbritānija arī apsver šādas iespējas. Patlaban gan šis tests vēl nav pieejams visiem iedzīvotājiem. Līdz ar to ierastais iztriepju tests joprojām saglabāsies kā standarts.

Vienlaikus Perevoščikova uzsvēra, ka siekalu testi ļauj izmeklēt plašāku cilvēku loku, jo paraugu paņemšana ir vienkāršāka un laikietilpīgāka.

Kuldīgā, kur šis tests tika izmēģināts pirmo reizi, 1,1% paņemto siekalu testu bija pozitīvi. Līdzīga testēšana notiek arī Daugavpilī, kur sadarbībā ar "E.Gulbja laboratoriju" paredzēts to turpināt.

Patlaban, kā skaidro Perevoščikovs, tas vēl ir aprobācijas stadijā, jo daudz ir atkarīgs no loģistikas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu