Slimnīcu biedrība aicina maksimāli saudzēt mediķus un ievērot ierobežojumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs
Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs Foto: Paula Čurkste/LETA

​Slimnīcu noteiktajos apmeklējumu ierobežojumos līdz šim novēroti dažādi pārkāpumi, tādējādi Latvijas slimnīcu biedrība (LSB) aicina iedzīvotājus būt atklātiem pret medicīnas personālu un ievērot noteiktos drošības ierobežojumus, informēja biedrības pārstāve Elīna Ķibere.

Kā norāda LSB, 

patlaban ir būtiski nepieļaut infekcijas izplatīšanos medicīnas iestādēs, jo tas var paralizēt medicīnas pakalpojumu pieejamību.

Infekcijas otrais vilnis uzsācis stabilu izplatības kursu arī Latvijā, tādēļ ir ļoti svarīgi izprast situācijas nopietnību. LSB vadītājs Jevgēņijs Kalējs vēršas pie iedzīvotājiem ar lūgumu būt atbildīgiem, kā arī ievērot valstī noteiktos piesardzības pasākumus. Biedrībā uzsver, ka ikviena iedzīvotāja iesaiste vīrusa izplatības ierobežošanā ir vitāli svarīga.

Slimnīcu pārstāvji vislielāko atbildību sagaida no pacientiem un viņu apmeklētajiem, jo slimnīcās noteiktajos apmeklējumu ierobežojumos līdz šim novēroti dažādi pārkāpumi.

"Nedrīkstam pieļaut slimnīcas personāla masveida inficēšanos vai izolāciju, jo tas apdraudētu medicīnas pakalpojumu pieejamību

konkrēto reģionu vai pat valsts līmenī," uzsver Kalējs.

Viņš tostarp norādīja, ka, ja slimnīcas nespēs nodrošināt pilnvērtīgu nodaļu funkcionēšanu vai paralizēs pacientu dzīvībai svarīgu speciālistu darbu, mirstības rādītāji var pieaugt, bet tie būs saistīti ar jau pavisam citām slimībām.

Patlaban medicīnas iestāžu apmeklēšanas gadījumā jāievēro strikta piesardzība. Līdz ar to slimnīcās, poliklīnikās, veselības centros un citās iestādēs jāierodas ar savu sejas aizsargmasku, jālieto pieejamos roku dezinfekcijas līdzekļus, jāietur divu metru distanci starp citiem apmeklētājiem, kā arī jāsniedz ārstniecības personālam patiesu informāciju par savu veselības stāvokli vai ārzemju apmeklējumu.

"Patlaban Covid-19 saslimstības pieaugums nav izraisījis strauju stacionēšanās gadījumu pieaugumu, taču turpmāko notikumu attīstības virzieni ir neskaidri," atzīmēja LSB vadītājs, piebilstot, ka, novērojot turpmāku saslimstības rādītāju pasliktināšanos, "mēs iespēju robežās pēc iespējas ilgāk centīsimies izvairīties no plānveida veselības aprūpes pakalpojumu ierobežošanas".

Vēlamies nepieļaut jau tā esošo pacientu rindu pagarināšanos, kā arī novēlotus palīdzības sniegšanas gadījumus,

piebilda Kalējs.

Līdz ar to LSB lūdz iedzīvotājus būt saprotošiem un atbalstošiem arī pret medicīnas personālu, kuri patlaban darbojas paaugstinātas slodzes apstākļos. Mediķi ir pirmās ierindas darbinieki, kuriem jārūpējas ne tikai par savas drošības ievērošanu un daudzām blakus lietam, bet arī jādara viss iespējamais, lai pasargātu iedzīvotājus no iespējamajiem infekcijas avotiem.

Turklāt, kā norādīja Kalējs, šobrīd pacientu apmeklēšanas ierobežojumu dēļ medmāsām un sanitāriem jātiek galā arī ar tām lietām, kuras iepriekš varēja nodrošināt pacienta tuvinieki.

"Patlaban katrs pacients uztverams kā potenciāls vīrusa pārnēsātājs,

tādēļ nemainīgu slodzi ikdienā rada arī pacientu testēšana," uzsver LSB vadītājs.

Nacionālā veselības dienesta izstrādātais slimnieku hospitalizācijas plāns paredz uzņemt Covid-19 pacientus tikai nepilnā trešdaļā no visām Latvijas pašvaldību ārstniecības iestādēm, pārējām iestādēm pēc plāna jāpilda vien universitāšu slimnīcu atbalsta funkcija, uzņemot pacientus, kuriem nav konstatēta saslimšana ar infekcijas slimību.

LSB ir brīvprātīga darba devēju organizācija - biedrība, kas apvieno 37 Latvijas slimnīcas un ārstniecības iestādes. Biedrības galvenais mērķis ir uzlabot veselības aprūpes plānošanu un vadīšanu slimnīcās, kā arī Latvijas iedzīvotāju veselības aprūpi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu