Covid-19 izplatības ierobežošanai varētu līdz 500 samazināt atļauto cilvēku skaitu iekštelpās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts, Rīgas Stradiņa universitātes Iekšķīgo slimību katedras docētājs Andris Skride
Saeimas deputāts, Rīgas Stradiņa universitātes Iekšķīgo slimību katedras docētājs Andris Skride Foto: Zane Bitere/LETA

Covid-19 izplatības ierobežošanai varētu tikt rosināts līdz 500 samazināt atļauto cilvēku skaitu iekštelpās un līdz 1000 ārtelpās, pastāstīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP).

Pašlaik noteikts, ka pasākumu vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietā vienlaikus var uzturēties ne vairāk kā 1000 cilvēku iekštelpās un 3000 cilvēku ārtelpās. Komisijas vadītājs pieļāva, ka izmaiņas par atļautā cilvēku skaita samazināšanu rosinās Veselības ministrija (VM), un politiķis norādīja, ka atbalstītu šādus grozījumus Ministru kabineta noteikumos.

Tā Skride cita starpā atbildēja uz jautājumu, vai nepieciešams pastiprināt kādus ierobežojumus Covid-19 izplatības mazināšanai. Politiķis uzsvēra, ka galvenais ir stingri ievērot esošos noteikumus - to viņš secinājis pēc sarunām ar infektologiem, arī VM galveno infektologu Ugu Dumpi un Pasaules Veselības organizācijas pārstāvi Latvijā.

Politiķis akcentēja, ka ir cilvēki, kuri neievēro esošos noteikumus, bet slimi iet uz darbu. "Ja esam saaukstējušies, tad uz darbu neejam," akcentēja Skride. Tāpat komisijas vadītājs akcentēja, ka panākumu atslēga ir masku lietošana un divu metru distances ievērošana.

Deputāts norādīja, ka maskas būtu jālieto visiem iekštelpās, it sevišķi mazās telpās, kur uzturas cilvēki, taču šo nosacījumu pašlaik nevarētu noteikt par obligātu.

Ja situācija vēl pasliktināsies, masku izmantošanu kā obligātu prasību vajadzētu noteikt plašākā apmērā, pauda politiķis.

Vaicāts, vai varētu finansiāli atbalstīt to uzņēmumu darbiniekus, kuriem jādodas pašizolācijā, politiķis norādīja, ka rosinās šo jautājumu apspriest. Reizē Skride norādīja, ka jāizvērtē jau pašlaik pieejamās atbalsta iespējas un jāņem vērā, ka liels apjoms līdzekļu jau ir izlietoti iepriekš, lai sniegtu atbalstītu Covid-19 izplatības radīto problēmu dēļ.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī Covid-19 Latvijā atklāts 109 cilvēkiem, kas ir līdz šim lielākais vienas dienas laikā konstatēto gadījumu skaits, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Pēdējā diennaktī veikti kopumā 4416 Covid-19 izmeklējumi. No visiem pagājušā diennaktī veiktajiem testiem pozitīvi bijuši 2,47%. SPKC norādījis, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 3% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Jau vēstīts, ka veselības ministre Ilze Viņķele (AP) LTV stāstīja, ka jaunā taktika cīņā ar Covid-19 Latvijā ir lokāli ierobežojumi jeb atbildības.

Viņķele vērtēja, ka pašreizējie Covid-19 pieauguma rādītāji Latvijā izskatās dramatiski, bet esot jāņem vērā, ka šis pieaugums ir no zema saslimstības līmeņa. Pēc ministres vārdiem, "panikai nav pamata", tomēr arī nevajadzētu atslābt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu