Deputāti vienisprātis: Par epidemioloģiskās drošības jautājumiem jālemj mediķiem, ne politiķiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: EP/Scanpix

Epidemioloģiskās drošības jautājumos jāklausās ekspertu un mediķu viedokļos, nevis jālemj politiķiem - šādus līdzīgus viedokļus ceturtdien pauda gan koalīcijā esošās apvienības "Jaunā vienotība" politiķis Arvils Ašeradens, gan arī opozicionārs no "Saskaņas" Valērijs Agešins.

Ašeradens aģentūrai LETA pauda, ka papildu ierobežojumu noteikšana Covid-19 izplatības mazināšanai ir nevis politiķu, bet gan ekspertu jautājums. "Tā būtu bīstama situācija, ja politiķi sāktu lemt ekspertu vietā," norādīja deputāts.

Ašeradens akcentēja, ka ir svarīgi, lai politiķi nepretotos ekspertu viedoklim. "Redzam, ka citās valstīs tas noved pie kritiskām sekām,"

atgādināja parlamentārietis, uzsverot, ka Latvijas taktika ir sekot epidemiologu un infektologu norādēm, un tā strādā.

Covid-19 apstākļus raksturojot kā ļoti kompleksu situāciju, Ašeredana ieskatā, tās pārvaldībā jāņem vērā vairāki faktori - veselības drošība un ekonomika. "Jau pavasara notikumi mūsu ekonomikai daudz maksāja un palielināja ārējo parādu. Taču, ja eksperti teiks, ka kaut kas jāpārtrauc, tad tas zibenīgi būs jādara," teica politiķis.

Ašeradens gan akcentēja, ka esošajā situācijā, kad saslimstība ar Covid-19 fiksēta, piemēram, Ziemeļvidzemē, nevajadzētu slēgt visas skolas Latgalē, vienlaikus atkārtoti uzsverot, ka situācija jāvērtē un risinājumi jāpiedāvā epidemiologiem.

Līdzīgu viedokli pauda arī Agešins - viņaprāt, pieņemt politiskus lēmumus saistībā ar cilvēku veselību Covid-19 laikā nav gluži pareizi. Agešins uzvēra, ka Saeimai, valdībai un iedzīvotājiem ir uzmanīgi jāieklausās tajā, ko saka epidemiologi un infektologi.

"Kaut kādus papildu politiskus lēmumus nevajadzētu pieņemt - jāvadās pēc ārstiem. Tad, domāju, mēs līdz krīzes un ārkārtas stāvoklim nenonāksim," pieļāva politiķis, uzsverot, ka tā ir katra paša cilvēka atbildība - kā viņš pats rīkojas un uzvedas pandēmijas apstākļos.

"Laimes formula ir mediķu padomi un sabiedrības atbilstoša uzvedība," secinājis Agešins.

Deputāta ieskatā, situācijās, kas runa ir par epidēmijām un slimībām, labākais, ko var izdarīt, ir uzklausīt mediķu padomus un ieteikumus un tos strikti ievērot.

"Pieņemt politiskus lēmumus gadījums, kad runa par cilvēku veselību, nav gluži pareizi. Jautājums ir par to, vai visi politiskie lēmumi strādā un vai cilvēki gribēs politiskus lēmumus ievērot," pauda Agešins, piebilstot, ka, ja ar stingrākiem piedāvājumiem nāks klajā mediķi, tad viņš būš gatavs to virzīt un atbalstīt.

Kā ziņots, aizvadītajā diennaktī Covid-19 Latvijā atklāts 109 cilvēkiem, kas ir līdz šim lielākais vienas dienas laikā konstatēto gadījumu skaits, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Pēdējā diennaktī veikti kopumā 4416 Covid-19 izmeklējumi. No visiem pagājušā diennaktī veiktajiem testiem pozitīvi bijuši 2,47%. SPKC norādījis, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 3% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Pēdējās diennakts laikā stacionēti desmit Covid-19 pacienti, informē Nacionālais veselības dienests. Patlaban stacionāros ar šādu diagnozi ārstējas kopumā 42 pacienti, no tiem 37 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet pieci ar smagu slimības gaitu. No stacionāra līdz šim izrakstīti 239 Covid-19 slimnieki, starp kuriem ir gan atlabušie, gan mirušie.

Kopumā līdz šim Latvijā veikti 349 237 Covid-19 izmeklējumi. Infekcija līdz šim konstatēta 2370 cilvēkiem, no kuriem uz 6.oktobri 1322 personas bija atveseļojušās. Tādējādi patlaban ir 1048 aktīvi saslimšanas gadījumi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu