Jauni Covid-19 antirekordi: ceturtdien saslimuši 137 cilvēki, slimnīcās ārstējas 47 (33)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Veicot 4551 Covid-19 testu, ceturtdien atklāti 137 jauni inficēšanās gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija. Arī šodien desmit saslimušie hospitalizēti. 

Latvijā kopā veikti 353 788 izmeklējumi, saslimušas 2507 personas un 1322 izveseļojušās.

Detalizētāka informācija par jaunajiem saslimšanas gadījumiem tiks publicēta vēlāk.

Patlaban slimnīcās ārstējas jau 47 pacienti, kas ir līdz šim lielākais hospitalizēto cilvēku skaits. Lielākā daļa ar vidēji smagu slimības gaitu, bet piecu saslimušo veselības stāvoklis ir smags, liecina Nacionālā veselības dienesta informācija. 

Kā ziņots, arī trešdien slimnīcā tika nogādāti desmit saslimušie, kas ir lielākais vienā dienā hospitalizēto Covid-19 skaits kopš pandēmijas sākuma. 

Kopā no stacionāra izrakstīti 244 pacienti. 

SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs piektdien preses konferencē norādīja, ka arī vakar bijis liels inficēto skaits - 109 cilvēki -, un tas liecina, ka situācija pasliktinās.

Svarīgs rādītājs ir pozitīvo testu īpatsvars, un šodien tas sasniedzis 3% atzīmi. Vēl vakar šis rādītājs bija 2,5%, bet pagājušā nedēļā - 1,8%.

Perevoščikovs norādīja, ka lielākoties novēroti tipiski uzliesmojumi, un liela nozīme ir tam, ka cilvēki turpina apmeklēt darbavietas un izglītības iestādes ar šķietami viegliem saslimšanas simptomiem.

Kā piemēru speciālists minēja vīrusa uzliesmojumu pārtikas uzņēmumā "Līcis 93". Tajā no 90 izmeklētajiem darbiniekiem ar siekalu testu palīdzību saslimšana ar Covid-19 konstatēta vismaz 30 cilvēkiem. "Protams, tas nevarēja notikt vienas vai divu dienu laikā, tātad infekcija izplatījusies ilgāku laiku," norādīja Perevoščikovs.  

Viņš arī atgādināja vairākus citus gadījumus,  kad slimība izplatījusies darba kolektīvā - "Forevers" ražotnē Rīgā, metālapstrādes uzņēmumā Olainē un tekstiluzņēmumā Kuldīgā. Tas norāda, cik svarīga un nozīmīga ir darbadevēja loma infekcijas izplatības novēršanai kolektīvā, uzsvēra speciālists.

Tāpat vairāki uzliesmojumi saistīti ar izglītības iestādēm, un redzams, ka nevērīgi ir gan skolēni, gan arī paši skolotāji, izriet no Perevoščikova teiktā. Patlaban SPKC notiek darbs ar divām skolām, kas ir piemērs straujai infekcijas izplatībai gan bērnu, gan darbinieku vidū.

Vienā no izglītības iestādēm skolotāji bija piedalījušies ekskursijā, kurā pārvietojušies ar autobusu, - ekskursijas laikā un pēc tam no 42 paraugiem vismaz 20 bija pozitīvi.

Citā gadījumā bērns bez izteiktiem simptomiem turpinājis apmeklēt izglītības iestādi un inficējis citus bērnus un skolotājus. Savukārt inficētie bērni piedalījušies arī interešu pulciņos un citos pasākumos ārpus skolas, un zināmi gadījumi, kur skolā saslimušie bērni pārnesuši infekciju tālāk. 

Perevoščikovs kā plašākās Covid-19 izplatīšanās vietas norādīja tieši darbavietas un izglītības iestādes. Viņš uzsvēra, ka SPKC mērķis ir maksimāli pasargāt izglītojamos, lai mācību procesu varētu turpināt klātienē. Perevoščikovs atgādināja, ka arī izglītības iestādes ir darbavieta, un arī skolotājiem ir jādomā par distancēšanos.  

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu