Valsts kanceleja: lēmums atcelt Rīgas maratonu var tikt apstrīdēts Satversmes tiesā (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas maratons
Rīgas maratons Foto: Evija Trifanova/LETA

Jautājums par nedēļas nogalē gaidāmā "Rimi Rīgas maratona" atcelšanu šovakar raisīja ministru satraukumu par valdības ierobežotajām iespējām pieņemt steidzamus lēmumus attiecībā uz noteiktu pasākumu ierobežošanu Covid-19 izplatības apturēšanai.

Ministru kabinets šovakar ārkārtas sēdē sprieda par papildu ierobežojumiem Covid-19 izplatības mazināšanai, īpašu uzmanību veltot brīvdienās gaidāmajam maratonam.

Vairāki ministri uzsvēra, ka maratons būtu jāatceļ, jo tā norise saistāma ar paaugstinātiem Covid-19 izplatības riskiem.

Domājot par to, kā juridiski noformulēt maratona atcelšanu, radās jautājums, vai valdībai vispār ir šādas iespējas un tiesības.

Valsts kancelejas pārstāvji norādīja, ka Ministru kabinets nevar liegt privāta pasākuma rīkošanu,

turklāt šāds lēmums var tikt apstrīdēts Satversmes tiesā.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) sacīja, ka ir satraukts par šāda iespējamā soļa juridisku formulējumu, jo pastāvot bažas, ka analoģiski citiem gadījumiem no valdības locekļiem varētu prasīt zaudējumu piedziņu par nenotikušu pasākumu.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) rosināja apsvērt iespēju protokollēmumā ierakstīt uzdevumu Rīgas domei atcelt maratonu, jo tā ir pašvaldības kompetence. Ministrs pauda pārsteigumu, ka valdība šādās ārkārtas situācijās ir "tik nevarīga", ka varbūt būtu jāatgriežas pie ārkārtas situācijas, ko neviens nevēlas.

Valsts kancelejā gan pauda, ka vienīgā iespēja esot protokollēmumā paust aicinājumu nerīkot pasākumu un policijai - pastiprināti to kontrolēt.

"Ja varam ierobežot dejas, tad kāpēc nevaram ierobežot maratonus visā valstī?"

vaicāja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), atbildē no kancelejas saņemot, ka maratoni noteikumu izpratnē ir pasākumi, kas jau ir regulēti.

Tieslietu ministrijā norādīja, ka Rīgas domes saskaņojums maratona organizēšanai, spēkā stājoties jauniem Covd-19 ierobežojumiem, vairs īsti nedarbotos, jo tas izdots uz veco noteikumu pamata. Tā kā prasības stātos spēkā rīt, Rīgas domes atļauja būtu jāpārskata, pauda ministrijā.

"Liekas kaut kā nesaprotami - ja pasaulē plosās epidēmija, mums ir likums, kas epidēmijas laikā dod valdībai tiesības pieņemt lēmumus un vairākums vēlētos iedarbināt spēju, ka nenotiek viens potenciāli bīstams pasākums,

bet viss, ko varam pieņemt, ir aicinājums vai lūgums, tad jāskatās, ka ejam uz ārkārtas stāvokli, ko es negribu darīt," secināja Kariņš.

Lai saprastu, kā jautājumu noregulēt juridiski, valdība devās pusstundu ilgā pārtraukumā, pēc kura tika izziņots lēmums maratonu atcelt.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu