Sildīt mašīnu vai nesildīt? Tāds ir jautājums (6)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Nosarmojusi automašīna ziemā
Nosarmojusi automašīna ziemā Foto: Pixabay/Karolina Grabowska

Rudens ir klāt, un rīti kļūst aizvien dzestrāki. Tas, ka automašīnā no rīta ir nepatīkami drēgns, jau vairs nevienu nepārsteidz, tādēļ daudzi autobraucēji seko senajam ieradumam un savu auto pirms braukšanas pasilda. Bet vai to vajag darīt?

Gada aukstākajos mēnešos autobraucēji vēlas savu auto pasaudzēt un no rīta pirms braukšanas dzinēju kaut nedaudz uzsildīt. Bet vai mašīnai darbināšana tukšgaitā nāk par labu? Vācu AutoBild uz šo jautājumu atbild ar skaidru "nē".

Modernajiem dzinējiem pasildīšana pat var kaitēt, un uz to norāda arī Volkswagen grupā ietilpstošais spāņu zīmols Seat.

Darbinot motoru tukšgaitā, tas silst lēnāk un ilgāk, un, tā kā tehniskie šķidrumi ir auksti, arī eļļošana šajā laikā nav optimāla. 

Šā iemesla dēļ daudz "veselīgāk" ir sākt braukt uzreiz pēc dzinēja iedarbināšanas. Protams, vajadzētu atturēties no straujām darbībām, jo arī tās aukstam dzinējam ilgtermiņā var nodarīt kaitējumu. Ideālā gadījumā gaita jāsāk lēnām, rāmi un ar zemiem dzinēja apgriezieniem, lai dzinējs vienmērīgi iegūst darba temperatūru.

Šajā padomā slēpjas arī pretarguments tiem, kuri iedarbina auto un sēž tajā, kamēr salonā kļūst komfortabli silts. Tā kā vairumā automobiļu pasažieru telpas apsilde ir tieši atkarīga no dzinēja temperatūras, skaidrs, ka salons uzsils ātrāk, ja ātrāk uzsils dzinējs. Un tas notiek, sākot mērenu, vienmērīgu kustību.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu