Aicinājums artrīta pacientiem iesaistīties

Mārtiņš Daugulis/TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Freepik

Ik gadu visā pasaulē 12. oktobrī atzīmē Pasaules Artrīta dienu, un ik gadu arī Latvijā šajā dienā tiek organizētas reimatisko slimību tematikai veltītas aktivitātes. Šogad iecerēts īpašs notikums – Latvijas pieaugušo Reimatoloģijas biedrība kopā ar domubiedriem aicina piedalīties daudzfunkcionālas platformas Tavsreimatologs.lv izveidē, kuras atbalstā ar pacientiem derīgu saturu piedalās arī portāls TVNET

Reimatiskām slimībām ir daudz veidu un “seju”. Reimatoīdais artrīts ir viena no visbiežāk sastopamajām autoimūno reimatisko slimību formām, kas relatīvi īsā laikā spēj būtiski pasliktināt cilvēka veselību. Reimatoīdais artrīts vislabāk ilustrē visu reimatisko slimību gaitu, ietekmi uz cilvēka veselību, darbaspējām, kā arī zinātnes virzienus – tos risinājumus, kas ir vislabākie pacientam.

Reimatiskā slimība vairs nav senioru slimība, jo var sākties jebkurā vecumā. Ar reimatiskām slimībām pārsvarā slimo cilvēki vecumā no 20 līdz 55 gadiem, un no tās nav pasargāts neviens. Tā ir viena no visvairāk dzīves kvalitāti graujošajām slimībām – augsts risks zaudēt darbaspējas 5 gadu laikā pēc saslimšanas.

Latvijā nav reimatisko slimību slimnieku reģistra, tāpēc nav arī precīzas statistikas, cik cilvēku cieš no šīs slimības. Taču, ņemot vērā daudzos slimības veidus un formas, aplēses liecina, ka reimatiskās slimības skar ap 300 tūkstošiem cilvēku.

Latvijā līdz šim nebija vienotas informācijas un komunikācijas platformas, kurā sistemātiski tiktu nodrošināta uzticama informācija, kas izglītotu reimatisko slimību pacientus, mazinātu pašārstēšanos ar nepārbaudītām un neefektīvām metodēm un, kas sevišķi būtiski – veicinātu līdzestību.

Tavsreimatologs.lv patformas mērķis būs veicināt ilgtermiņa sadarbību starp ārstiem, pacientiem un veselības sistēmas institūcijām. Platformas atklāšana ir sākums nolūkā panākt nepieciešamās pārmaiņas reimatisko slimību jomā, tostarp ārstu un ārstēšanas metožu pieejamībā. No šodienas katrs pacients var iesaistīties, dodoties uz mājas lapu Tavsreimatalogs.lv, un atstāt ieteikumus, kam būtu šajā lapā jābūt pacienta vajadzībām. Lapa pilnā funkcionalitātē tiks atklāta dažu nedēļu laikā un atbildēs uz reālu pacientu jautājumiem, vienā vietā apkopojot ārstu, pacientu, pacientu radinieku un plašsaziņas līdzekļu informāciju.

Sadarbībā ar portālu TVNET un studentu mediju “Skaļāk” mājas lapā būs pieejama arī podkāstu ierakstu sērija – vienkārši par būtisko - artrīta pacientu vajadzībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu