Aizmirsti gultasveļas gludināšanu: negludinātā veļā - kvalitatīvāks miegs (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Savulaik gultasveļas gludināšana bija teju nepieciešamība, taču mūsdienās šo mājas darbu veikt vairs nav ne tikai nepieciešams, bet arī nav vēlams. Gludināšana var bojāt miega kvalitāti un ietekmēt pašsajūtu. 

Padomju gados un arī agrāk veļas gludināšana bija neizbēgama procedūra. Pirmkārt, tolaik tika uzskatīts, ka izgludināta veļa izskatās labāk un ir arī sajūtu ziņā patīkamāka nekā negludināta, saburzīta veļa. Otrkārt - šo darbu mammas un vecmāmiņas veica arī praktisku iemeslu dēļ, proti, gludekļa karstums iznīcināja mikrobus, vīrusu patogēnus vai sīkās putekļu ērcītes. Gludinātu veļu uzskatīja par higiēniskāku un tīrāku, savukārt uz negludinātu veļu saimnieces skatījās, uzacis saraukušas. 

Tomēr mūsdienās situācija ir kardināli mainījusies. Attīstoties audumu ražošanas un sadzīves tehnikas tehnoloģijām un arī mazgāšanas līdzekļu ķīmiskajam sastāvam, mūsdienās veļas gludināšana ir zaudējusi savu nozīmi. Jaunākie mazgāšanas līdzekļi kombinācijā ar veļasmašīnu un žāvētāju augsto mazgāšanas temperatūru spēj efektīvi cīnīties ar nelabvēlīgajiem mikroorganismiem. 

Kas attiecas uz audumiem - mūsdienās gultasveļa tiek ražota no blīvāk austiem  audumiem. Gludinot auduma šķiedras neizbēgami saplok un audums kļūst vēl blīvāks, kas nozīmē mazāku gaisa caurlaidību. Ja blīvu šķiedru audums kļūst vēl blīvāks, tas zaudē spēju absorbēt lieko mitrumu un izvadīt siltumu. Rezultātā, guļot zem šāda pārvalka, radīsies pastiprināta svīšana un pārkaršana, kas savukārt traucēs kvalitatīvi izgulēties.

Ja bez gultasveļas gludināšanas nav iespējams iztikt, ņem talkā tvaika gludekli, kas iztaisnos auduma krokas, nepieskaroties tam. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu