Covid-19: Slovākijā un Čehijā aizliedz pulcēties vairāk nekā sešiem cilvēkiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Slovākijā un Čehijā ieviesti jauni ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai, aizliedzot vienkopus pulcēties vairāk nekā sešiem cilvēkiem.

Slovākija

Slovākijā no otrdienas aizliegts pulcēties vairāk nekā sešiem cilvēkiem, ja vien viņi visi nav vienas mājsaimniecības locekļi.

Valdība šādu lēmumu pieņēma svētdien līdz ar virkni citu ierobežojumu, tostarp restorāniem no ceturtdienas būs atļauts pārdot ēdienu tikai līdzņemšanai un pilnībā tiks slēgti sporta klubi, saunas un peldbaseini.

Jaunie ierobežojumi cīņā ar Covid-19 ir izraisījuši konfliktu starp populistisko un konservatīvo premjerministru Igoru Matoviču un ekonomikas ministru Rihardu Suliku, kurš pārstāv neoliberālo partiju "Brīvība un Solidaritāte" (SaS).

Suliks atklāti kritizējis valdības rīcību, uzskatot, ka tā pieņem ierobežojumus, kas kaitēs Slovākijas ekonomikai, nepamatojot savus lēmumus ar faktiem.

Slovākijas Veselības ministrijas dati liecina, ka vairums inficēšanās gadījumu notiek kāzās un ģimenes svinībās un nav ticamu datu par inficēšanās risku restorānos un darbavietās.

Matovičs savukārt pirmdien kritizēja Suliku, sakot, ka viņa reakcija ir nepieciešamo ierobežojumu "bezatbildīga sabotāža" un SaS nepieciešams labāks līderis.

Čehija

Čehija ir noteikusi aizliegumu pulcēties vairāk nekā sešiem cilvēkiem un likusi slēgt bārus, restorānus un klubus, jo inficēšanās ar jauno koronavīrusu šajā valstī ir sasniegusi vienu no augstākajiem līmeņiem Eiropas Savienībā (ES).

Jaunie noteikumi, par kuriem pirmdienas vakarā paziņoja veselības ministrs Romans Prīmula, stāsies spēkā trešdien.

Saskaņā ar tiem būs aizliegta arī alhokolisko dzērienu publiska patērēšana, bet skolas tiks slēgtas mācībām līdz novembra sākumam un pāries uz tālmācību.

Masku valkāšana būs obligāta ne vien iekštelpās, bet arī sabiedriskā transporta pieturās. Uzņēmumi tomēr turpinās darboties, izņemot bārus, restorānus un klubus.

"Mums kā valstij ir tikai viens mēģinājums pakļaut šo pandēmiju kontrolei, un tam ir jābūt veiksmīgam," paziņoja premjerministrs Andrejs Babišs. 

Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datiem, valstī ir reģistrēts 493,1 Covid-19 infekcijas gadījums uz 100 000 iedzīvotājiem pēdējo 14 dienu laikā, un tas ir augstākais inficēšanās līmenis ES.  

Ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits Čehijā pirmdien pārsniedza tūkstoti, pieaugot līdz 1045 nāves gadījumiem, paziņoja Veselības ministrija.

Čehijā ir 10,7 miljoni iedzīvotāju. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu