Pētījums: pandēmijas laikā pasaule kļuvusi klusāka

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tukšs lidmašīnas salons.
Tukšs lidmašīnas salons. Foto: Unsplash

Covid-19 pandēmija nav bijusi viegla lielākajai daļai cilvēku, tomēr der lieku reizi atcerēties, ka katram mākonim ir zelta maliņa, proti, sociālās distancēšanās un citu ierobežojumu dēļ pasaule kļuvusi klusāka.

Par to pārliecinājās pētnieki, kad no 5894 “Apple” viedpulksteņu un viedtālruņu lietotājiem savāca informāciju par decibelu līmeni ikdienā pirms pandēmijas un tās laikā. Salīdzinājumā ar janvāri un februāri martā un aprīlī vidējais skaņas līmenis bija pazeminājies par teju 3 decibeliem.

Lai arī cik negatīvi šis vīruss mūs visus ir ietekmējis, tomēr trokšņa mazināšanos pavisam noteikti var uztvert par pozitīvu lietu, jo pastāvīgs troksnis ir saistīts ar dzirdes pasliktināšanos, kardiovaskulārajām slimībām un citiem veselības aspektiem.

“Tas ir liels samazinājums, un tam laika gaitā varētu būt pamatīgs iespaids uz cilvēka veselību kopumā. Analīzes rāda,” komentēja zinātnieks Riks Naidzels.

Zīmīgi, ka iepriekš lielākais skaņas līmeņa kritiens bija vērojams nedēļas nogalēs, tomēr, kad cilvēki sāka strādāt no mājām, arī darbdienās līmenis pazeminājās. Beigu beigās trokšņa līmeņa ziņā nebija gandrīz nekādas atšķirības, vai ir brīvdiena vai darbdiena.

Dati tika savākti četros dažādos ASV štatos un sakrita ar katrā štatā pieņemtajiem ierobežojumiem. Tajos štatos, kur tie bija stingrāki, arī trokšņu līmenis bija samazinājies ievērojamāk.

“Kalifornijā un Ņujorkā norisinājās spējš trokšņu līmeņa samazinājums, savukārt Floridā un Teksasā tas nenotika tik strauji un tik lielā mērā,” piebilda Naidzels.

Jaunākajos “Apple” viedpulksteņos un “iPhone” viedtālruņos ir iebūvēts trokšņu mērītājs, kas brīdina lietotājus, ja viņi ir pakļauti pārāk lielam troksnim, kas varētu kaitēt veselībai. Ir jāņem vērā, ka šajā pētījumā ir izmantoti dati tikai no šo ierīču lietotāju vides, tāpēc pētījumam ir savi ierobežojumi.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Environmental Research Letters”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu