7 būtiski iemesli, kādēļ mājās nepamet noguruma sajūta

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Mājas ir tā vieta, kur mēs smeļamies enerģiju, atgūstam spēkus un uzlādējamies gan fiziski, gan emocionāli. Tomēr dažkārt tā it nemaz nenotiek, bet efekts ir pilnīgi pretējs. Šādā gadījumā ir jāsāk analizēt situāciju. 

Iemesli, kādēļ mājoklis nogurdina, nevis uzlādē, var būt vairāki. Lūk, daži faktori, kas atņem enerģiju. 

Nepiemērota temperatūra

Ja mājoklis apkures sezonā ir pārāk karsts vai, gluži pretēji, pārāk auksts un neomulīgs, tas ietekmē pašsajūtu. Nepiemērota temperatūra liek cilvēkam justies neērti - vienā gadījumā var gadīties sasvīst, pat veicot visvienkāršākos mājas darbus, otrā - gribas satīties siltāk džemperos. Tiklīdz mājoklī būs ideālā temperatūra, proti, no +18 līdz +24 grādiem, telpās jutīsies enerģiskāk.  To vari panākt, uzstādot termostatus centrālās apkures akumulatoriem, kas ļaus pašiem ietekmēt mājas mikroklimatu, vienlaikus optimizējot komunālo maksājumu izmaksas.

Foto: Unsplash

Svaiga gaisa trūkums

Pandēmijas laikā sevišķi bieži pavadām laiku mājās, kas savukārt veido nelielu iekštelpu gaisa piesārņojumu un noteiktu smaržu kokteili. Gan piesārņojums, gan dažādas smaržas ietekmē garastāvokli un pašsajūtu. Šā iemesla dēļ nedrīkst aizmirst regulāru telpu vēdināšanu. 

Lai rītos enerģijas būtu vairāk un naktsmiers būtu pēc iespējas kvalitatīvāks, izvēdini guļamistabu īsi pirms iešanas gulēt. Šādā veidā atvēsināsi telpu, sniedzot labākus apstākļus gulēšanai. 

Pārāk daudz sīkas detaļas

Pārāk daudzi sīkumi, mēbeles vai raksti arī fiziski var nogurdināt cilvēkus. Pārblīvētā telpā burtiski rodas ņirboņa gar acīm un smacējoša šaurības sajūta. Savukārt, ja telpas būs iekārtotas minimālisma manierē, tajās fiziski arī būs vieglāk elpot un kustēties. Savas labsajūtas vārdā atbrīvojies no sīkumiem un mantām, kas varbūt nemaz nav tik nepieciešamas un plauktos krāj putekļus. Veic nelielu pārkārtošanu dzīvojamā vai guļamistabā, atbrīvo vienu sienu no liekām detaļām. 

Izmētāti krāmi un sīkumi 

Reizēm uzturēt kārtību dzīvoklī ar maziem bērniem var būt īsts izaicinājums, taču arī šādā mājoklī jucekli var būtiski mazināt, ņemot talkā gudru kārtošanas taktiku. Parasti mājokļos konkrētas vietas teju apaug ar mantām, piemēram, koridors "apaug" ar jaku un apavu mudžekli, viesistabā ir izmētātas bērnu mantas, bet televizora plauktā valda īsts žurnālu un grāmatu haoss. Lai tā nenotiktu, ik sezonu veic lielo mājas tīrīšanu, kuras ietvaros sašķiro sezonas un nesezonas apģērbus un apavus, kurus atliec atsevišķā skapī; iegādājies ērtus grozus vai pat kumodes bērnu mantu glabāšanai, bet grāmatas un žurnālus kritiski sašķiro un atbrīvojies no mantām, kas ir salauztas, nav lietotas vismaz divus gadus vai vienkārši ir morāli novecojušas.

Foto: Unsplash

Neērta guļamistaba

Guļamistabai ir jābūt ērtākajai vietai mājoklī, jo tieši šeit mēs atpūšamies un atgūstam iztērēto enerģiju. Tomēr, ja guļamistabas iekārtojums ir neērts vai neloģisks, var gadīties, ka šajā telpā enerģiju patērē, nevis uzkrāj. Ērtā guļamistabā gultai var piekļūt no abām pusēm. Tāpat īpaši ir jāpiedomā, lai guļamistabā visi skapīši ir viegli atverami. Savukārt no fizisko sajūtu viedokļa īpašu uzmanību pievērs segām, spilveniem un matračiem - matraci ir ieteicams nomainīt ik pēc desmit gadiem, bet spilvenus un segas - ik pēc diviem vai trim gadiem. 

Blāvs apgaismojums

Saules gaismas trūkums un tumsa ir būtisks aspekts, kādēļ ziemā un rudenī enerģija izlādējās krietni ātrāk nekā vasarā. Parūpējies par savu labsajūtu un papildini mājokli ar papildu apgaismojumu, proti, akcenta gaismām - stāvlampām un galda lampām. Jo vairāk izkliedēsi apgaismojumu telpās, jo dzīvespriecīgāka būs telpas kopējā atmosfēra.  

Foto: Unsplash

Nepiemērota sienu krāsa

Katrai krāsai ir sava ietekme uz cilvēka psihi, piemēram, sarkanā krāsa rosina agresivitāti, zilā - nomierina, bet dzeltenā rosina apetīti. Pareizākā taktika mājokļa iekārtojumā ir neitrālu krāsu izvēle, kas neradīs konkrētas emocijas - neitrālā telpā būs iespējams efektīvāk uzkrāt spēkus un atbrīvot prātu no dienā uzkrātajām emocijām vai sajūtām.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu