Pārdod brilles bērniem bez redzes traucējumiem. Nepieciešamība vai mode?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Freepik

Raidījuma “Bez Tabu” skatītāja Diāna ir pārsteigta, uzzinot, ka optikas veikalos pārdod brilles bērniem bez redzes traucējumiem. Ir neizpratnē, vai tā ir modes lieta,  mārketinga triks vai tomēr nepieciešamība pasargāt acis no datora starojuma?

Diāna vēlas zināt, vai īpašās brilles ar aizsargfiltriem, ko aptiekās pārdod bez receptēm bērniem, kam nav nepieciešama redzes korekcija, tiešām pasargā bērnu redzi no datoru un viedtālruņu zilās gaismas?

"Instagramā ieraudzīju, ka tiek reklamētas brilles, kuras var lietot bērni, pat ja nav nekādu redzes problēmu, tās paredzētas darbam pie datora. Vai šīs brilles ir modes lieta, mārketinga triks vai tomēr mūsdienu ekrānu laikmetā nepieciešamība pasaudzēt redzi?" jautā Diāna. 

Raidījums “Bez Tabu” pārliecinās, ka optikas veikalā patiešām ir brilles bērniem, kam nav vajadzīga redzes korekcija. Brilles ar filtru, kas bērnu acis pasargā no ekrāna zilās gaismas, ir pat vairākos salonos un var iegādāties bez receptes. Veikalā “Optio” gan iesaka vispirms bērnam veikt redzes pārbaudi un tikai tad lemt, vai vajag šādas brilles.

Optometristi akcentē, ka katram pašam ir jāizvēlas, vai grib iegādāties brilles ar zilās gaismas aizsargfiltru vai ne.

Ne bērna, ne pieaugušo redzi to lietošana nepasliktinās, taču neesot pierādījumu, ka zilā gaisma ir kaitīga.

Ir gan pierādīts pētījumos, ja vakarā lieto viedierīces, ir grūtāk aizmigt, miegs ir traucēts, tad brilles ar zilās gaismas aizsargfiltriem varētu līdzēt. Brilles ar lēcās iestrādāto īpašo aizsargfiltru ekrāna intensīvo apgaismojumu padara ne tik spilgtu, nedaudz mierīgāku, dzeltenīgu.

Strādājot ar datoru vai lietojot viedtālruni, acis nogurdina daudzi faktori: atspīdumi, attēla mirgošana ekrānā, kontrasts starp ekrānu un apkārtējo vidi, nepiemērots attālums, slikts telpas apgaismojums.

Lai saudzētu redzi, svarīgi ievērot attālumu no acīm līdz viedierīcēm, nav ieteicams strādāt pie datora tumšā vai vāji apgaismotā telpā. Slikts apgaismojums samazina redzes kontrastu un rada acīm lielāku slodzi. Ik pēc 20 minūtēm ieteicams 20 sekundes skatīties tālumā vienā punktā. Bērniem pēc iespējas mazāk laika būtu jāpavada pie viedierīcēm.

Optometristi iesaka vismaz reiz gadā veikt bērniem redzes pārbaudi, jo, dzīvojot datoru un viedtālruņu laikmetā, ir liels risks iedzīvoties redzes problēmās.

Cilvēkus un īpaši bērnus ar brillēm pamanām arvien biežāk, un tuvredzība kļuvusi aizvien izplatītāka.

Statistika liecina, ka pirms desmit gadiem Eiropā 20 procentiem iedzīvotāju bija tuvredzība, tagad jau 25 procentiem. Prognozes nav iepriecinošas. Ap 2050. gadu šī problēma varētu skart jau pusi Eiropas sabiedrības.

Āzijas valstīs, kur digitālās tehnoloģijas lieto vēl vairāk nekā pie mums, tuvredzības izplatību jau pielīdzina epidēmijai. Speciālisti arvien plašāk izplatīto tuvredzību skaidro ar acīm pieaugošo slodzi, acu pārmērīgu piepūli un atpūtas trūkumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu