Šķelšanās ZZS: LZP nemierā ar Saeimas frakcijas nostāju pesticīdu ierobežošanā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Edgars Tavars.
Edgars Tavars. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Atšķirīgo uzskatu dēļ par Eiropas Komisijas (EK) rosināto virzību uz videi draudzīgāku lauksaimniecību un uz pesticīdu ierobežošanu Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un Latvijas Zaļās partijas (LZP) valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars aktualizēs jautājumu par Latvijas Zaļās partijas (LZP) turpmāko atrašanos ZZS sastāvā, pavēstīja politiķis.

Viņš norādīja, ka šonedēļ ZZS valdes vairākums lēma atbalstīt EK iniciatīvu virzībai uz veselīgāku un ilgtspējīgāku Eiropas Savienības (ES) pārtikas sistēmu. ZZS valde atbalstīja EK stratēģiju "No lauka līdz galdiem", kas paredzot augu aizsardzības līdzekļu samazinājumu par 50%, mēslojuma samazinājumu par 20% un bioloģisko platību palielināšanu līdz 25%.

Savukārt nākamajā dienā ZZS Saeimas frakcija izplatīja paziņojumu, kurā pauž atbalstu valdībā nospraustajai nostājai, kura tapusi ciešā sadarbībā ar lauksaimniekus pārstāvošajām organizācijām. Kā norādījis ZZS frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis, EK izvirzītie mērķi ir pārāk augsti, un ZZS frakcija atbalsta Zemkopības ministrijas sadarbībā ar lauksaimnieku organizācijām formulēto viedokli, ka desmit gados tos sasniegt nav iespējams.

Tavars akcentē, ka ZZS valde savu pozīciju formulējusi atbilstoši Zaļās partijas kongresā pieņemtajai rezolūcijai, kas "ir jāpilda jebkurai LZP amatpersonai". Politiķa ieskatā

ZZS frakcija ir "demonstratīvi paudusi atbalstu lielsaimniekiem un pesticīdu un ķimikāliju tirgotājiem," reizē zinot, cik šis jautājums ir būtisks LZP.

Politiķis akcentēja, ka šajā situācijā ir pieņēmis lēmumu aicināt LZP valdi lemt, ka tuvākajā LZP kongresā tiktu skatīti jautājumi, vai LZP jāturpina dalība ZZS un LZP patstāvīgu startu 14.Saeimas vēlēšanās. Tavars arī norādīja, ka, vēl vienojoties ar LZP kolēģiem par konkrētu laiku, ir gatavs atstāt ZZS priekšsēdētāja amatu.

Vaicāts par iespēju, ka LZP tomēr varētu palikt ZZS, politiķis atbildēja, ka "cerība mirst pēdējā", tomēr patlaban cerība esot izdzisusi dziļās ideoloģiskās plaisas dēļ politiskā spēka iekšienē.

Kā šodien informēja Saeimas Preses dienestā, parlamenta Eiropas lietu komisijas deputāti šodien atbalstīja Eiropas Komisijas stratēģiju "No lauka līdz galdam", kas tostarp paredz bioloģiskās lauksaimniecības attīstību un veselīgākas pārtikas sistēmu. Domas gan dalās par to, cik ilgā laikā jāievieš šīs stratēģijas mērķi, norāda komisijas vadītāja Vita Anda Tērauda (AP).

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu