Izmērīta īsākā laika vienība – 247 zeptosekundes (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Zinātnieki izmērījuši visu laiku sīkāko laika vienību: laiku, kas vajadzīgs gaismas daļiņai, lai tā šķērsotu ūdeņraža molekulu.

Šis izmērītais laiks ir 247 zeptosekundes. Viena zeptosekunde ir sekundes sekstiljonā daļa (sekstiljons ir skaitlis, ko raksta ar 22 cipariem (1 un 21 nulle)).

Arī iepriekš pētnieki ir centušies mērīt laiku zeptosekundēs. 2016. gadā zinātniskajā žurnālā “Nature Physics” tika publicēts pētījums, kurā, izmantojot lāzerus, zinātnieki izmērīja 850 zeptosekundes īsu laika vienību.

Šis pētījums ir krietns solis uz priekšu kopš 1999. gada darba, par kuru tika piešķirta Nobela prēmija, un kurā zinātnieki bija izmērījuši laiku femtosekundēs (sekundes miljardās daļas miljondaļa).

Ir vajadzīgas femtosekundes, lai veidotos un pārtrūktu ķīmiskās saites, savukārt vajag zeptosekundes, lai gaisma varētu šķērsot vienu ūdeņraža molekulu. Lai izmērītu šo patiešām īso laika posmu, fiziķi Reinhards Dērners ar kolēģiem raidīja rentgenstarus īpašā daļiņu paātrinātājā “PETRA III” Hamburgā.

Pētnieki rentgenstaru enerģiju raidīja tā, lai viens fotons jeb gaismas daļiņa no ūdeņraža molekulas izsistu divus elektronus (ūdeņraža molekula sastāv no diviem protoniem un diviem elektroniem). Fotons sākumā izsita no molekulas vienu elektronu, bet pēc tam otru.

Šī darbība izraisīja viļņu modeli, ko zinātnieki varēja izmērīt ar īpašu spektroskopijas mikroskopu, kas ir īpaši jutīgs daļiņu uztvērējs, kas var uztvert ārkārtīgi ātras atomu un molekulu reakcijas.

“Mēs izmantojām viļņu modeli, lai precīzi aprēķinātu, kad fotons sasniedza pirmo un kad otro ūdeņraža elektronu,” skaidroja viens no pētījuma autoriem Svens Grundmans.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Science”.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu