Helmes izteikumi par homoseksuāļiem noved pie valdības krīzes Igaunijā (20)

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Marts Helme
Marts Helme Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas iekšlietu ministra Marta Helmes (EKRE) pagājušās nedēļas izteikumi, ka Igaunijas homoseksuālie iedzīvotāji varot "braukt uz Zviedriju", izraisījuši valdības krīzi.

Politiskās kaislības izraisīja Helmes intervija, ko ceturtdien publicēja Vācijas raidorganizācija "Deutsche Welle". Tajā Igaunijas iekšlietu ministrs no galēji labējās partijas EKRE ieteica cilvēkiem ar netradicionālu seksuālo orientāciju braukt prom uz Zviedriju.

Pagājušajā nedēļā interviju asi kritizēja Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, sakot, ka cilvēkiem ar šādu pārliecību nav vietas Igaunijas valdībā.

Savukārt pirmdienu valdība aizvadīja saspringtās diskusijās.

Izskanēja doma, ka varētu izveidoties jauna koalīcija,

ja premjerministra Jiri Ratasa Centra partija apvienotos ar Kajas Kallasas vadīto Reformu partiju.

EKRE reakcija

"Ja kāds piektdien iedomājās, ka mūsu partija ir pret homoseksualitāti, tad tas cilvēks ir muļķis," sacīja partijas EKRE vadītājs un Igaunijas finanšu ministrs Martins Helme. Mēģinot nogludināt tēva Marta Helmes izteikumus, viņš piesauca vārda brīvību un cenzūras aizliegumu.

Helme kritizēja koalīcijas partneri Centra partiju par "aizmugurisku uzbrukumu".

"Jautājums nav par to, vai premjerministrs uzticas iekšlietu ministram, bet gan par to, vai mūsu partija uzticas premjerministram. Premjerministrs un viņa partija bija izlēmuši mums aizmuguriski uzbrukt," sacīja Helme.

Martins Helme kā partijas priekšsēdētājs norādīja, ka esot pret Marta Helmes atstādināšanu no iekšlietu ministra amata.

Pēc Igaunijas parlamenta vēlēšanām 2019.gadā koalīciju izveidoja trīs partijas - Centra partija, EKRE un konservatīvais spēks "Tēvzeme". Tām kopā ir 56 deputātu mandāti. Igaunijas parlamentā pavisam ir 101 deputāts.

Reformu partija, kura vēlēšanās ieguva visvairāk balsu, palika opozīcijā.

Viens no EKRE priekšnosacījumiem koalīcijas veidošanai bija 2021.gadā rīkot referendumu, lai konstitūcijā laulību definētu kā savienību starp vīrieti un sievieti. Tieši šis temats arī noveda pie Helmes izteikumiem intervijā ar "Deutsche Welle".

Pārējo partiju un ministru reakcijas

"Koalīcija neapšaubāmi atrodas kritiskā stāvoklī. Tas bija skaidrs uzreiz pēc netaisnīgās un cilvēkus pazemojošās intervijas sniegšanas," paziņoja sociālo lietu ministrs Tanels Kīks (Centra partija).

"Kameras priekšā nevaru teikt, ko mēs domājam par Martu Helmi," žurnālistiem sacīja izglītības un zinātnes ministre Mailisa Repsa (Centra partija).

"Koalīcija neapšaubāmi atrodas krīzes stāvoklī," viņa atzina. "Pagaidām nav skaidrs, vai tā būs pati nopietnākā, jo tādas krīzes ir bijušas arī iepriekš.

Reformu partija ieņem nogaidošu pozīciju, paziņoja tās priekšsēdētāja Kallasa. Taču viņa norādīja - ja Marts Helme paliks iekšlietu ministra amatā, tas nozīmē, ka šādu attieksmi pret seksuālajām minoritātēm akceptē ne vien EKRE, bet arī pārējie koalīcijas partneri Centra partija un "Tēvzeme".

Igaunijas premjers Jiri Ratass pirmdienas pēcpusdienā preses konferencē sacīja, ka aiz slēgtām durvīm tiekot meklēts situācijas risinājums.

"Mēs strādājam pie tā, lai rastu izeju. Kameru priekšā šādi jautājumi netiek izlemti," uzsvēra Ratass.

Premjers norādīja, ka neesot runājis ar Reformu partiju par jaunas koalīcijas izveidi. Gaidāms, ka otrdien turpināsies mēģinājumi atrisināt Igaunijas valdības krīzi.

Helmes izteikumi ne pirmoreiz izraisa sašutumu

Marts Helme pagājušā gada nogalē izraisīja skandālu ar izteikumiem par Somijas  jauno premjerministri Sannu Marinu, ka "pārdevēja uzdienējusies līdz premjerministra amatam". Vēlāk viņš par tiem atvainojās.

Tiesa gan, īsu brīdi pirms tam viņš izteicās, ka nedomā nevienam atvainoties, un prognozēja, ka premjerministra Jiri Ratasa valdība, kurā pārstāvēta Centra partija, EKRE un partija "Tēvzeme", var sabrukt, kā arī paziņoja, ka somus aizvainojis nevis viņš, bet Igaunijas nacionālā raidsabiedrība ERR, kas "no mušas izpūtusi ziloni".

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu