Lūsis komentē ⟩ Atlajst Sajmu! (44)

Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Foto: Ekrānšāviņš no Lindas Liepiņas Facebook lapas

Vien pirms nepilnas nedēļas Linda Liepiņa nolika savu Latvijas Republikas 13. Saeimas deputātes mandātu, bet jau tagad sper nākamo soli savā spožajā politiķes karjerā – aicina atlaist Saeimu...

Facebook publicētais politiķes uzsaukums skan šādi te:

“ATDOD SAVU MĒMO BALSI PAR 13.SAEIMAS ATLAIŠANU!

Es aicinu visus Latvijas radošos cilvēkus

Es aicinu visus Latvijas mūziķus

Es aicinu visus Latvijas māksliniekus

Es aicinu visus Latvijas sportistus

Es aicinu visu Latvijas inteliģenci

Kā toreiz

Pirms Latvija atkal kļuva brīva

Es aicinu jūs aicināt Latvijas tautu parakstīties un atdot savu balsi par 13.Saeimas atlaišanu!

Mums ir laiks līdz 2020.gada 14.novembrim.

Mums kopā jāsavāc 155 tūkstoši BALSIS.

Es zinu, ka kopā mēs to varam izdarīt.

Aigars Grāvers jau ir ar mani kopā šajā aicinājumā.

Es aicinu visus Latvijas pilsoņus, kurus valstī pēdējo 30 gadu laikā realizētā politika, izsūtījusi trimdā!

Lūdzu dodieties uz Latvijas vēstniecībām, lai tur atdotu Savu Balsi par Latviju un 13.Saeimas atlaišanu.

Es aicinu visu Latvijas tautu, kura tic augstākiem spēkiem.

Šis ir tas brīdis, kad mums ir jābūt tik vienotiem, kādi neesam bijuši nekad.

Mums izdosies!”

Vispirms vēlos atgādināt, ka Liepiņa izstājās no KPV LV frakcijas un partijas aptuveni pusgadu pēc tam, kad, pateicoties Artusa Kaimiņa tolaik uzņemtajiem apgriezieniem, bija iekļuvusi Saeimā. Darbu un saviem vēlētājiem dotos solījumus viņa nolēma pamest, nenostrādājot pat pusi no termiņa. Pēdējo mēnešu laikā brūndegunīgā sajūsma par deputāta Gobzema aktivitātēm gan neļaus pārprast –

darbs Saeimā acīmredzot pamests tikai tāpēc, lai iekļūtu nākamajā sasaukumā, pateicoties nu jau citai lokomotīvei. 

Politisko solījumu piemiršana, protams, pašmāju virtuvē nav nekas neikdienišķs un ārkārtējs. Pagaidām mans favorīts ir Mārtiņš Bondars, kurš pameta darbu 12. Saeimā, lai kļūtu par Rīgas domes deputātu. Šo amatu savukārt viņš pameta, lai tomēr startētu un iekļūtu nākamajā Saeimas sasaukumā. Žēl, ka Liepiņa palaida garām lielisku iespēju kādu mirkli pastrādāt arī Rīgas domē, – tas būtu amizanti.

Tad nu, lūk, – tagad visiem jābalso par Saeimas atlaišanu. Īpaši izceltas tieši tās cilvēku grupas, kuras Covid-19 krīzes rezultātā būs finansiāli cietušas visvairāk un izjūt vislielāko neapmierinātību ar valdības darbu. Kālab tā? Tāpēc, ka nākamās Saeimas vēlēšanas paredzētas tikai 2022. gada rudenī. Ja pandēmija būs rimusies un dzīve iegājusi parastajās sliedēs, būs arvien mazāk cilvēku, kas gatavi sekot populisma karogam. Tāpēc – Saeima jāatlaiž tieši tagad, kamēr uguns vēl karsta. 

Un, rau, – Aigars Grāvers, kurš uzskata, ka “Apturi Covid” lietotne izstrādāta, lai viņu izsekotu, varētu būt ne mazāk lielisks kultūras ministra amata kandidāts kā savulaik Andris Kivičs. Ironiskā kārtā, ja bijušie KPV LV deputāti turpinātu nolikt mandātus, mums būtu visnotaļ reālas iespējas piedzīvot Kiviča debiju deputāta amatā.

Kas interesanti – jaunā populistu partija nesāka pati savu Saeimas atsaukšanas kampaņu, bet gan aicina atbalstīt parakstu vākšanu, kuru savulaik ierosināja "Varu Latvijas Tautai", Centra partija, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība un "Jaunā Saskaņa"

Biedrībai "Varu Latvijas Tautai" Saeimas atlaišanas centieni nu jau kļuvuši par sava veida sportu, jo atsaukt viņi mēģināja arī iepriekšējo Saeimas sasaukumu. Centra partija slavena ar to, ka iepriekšējās Saeimas vēlēšanās saņēma vismazāko vēlētāju atbalstu – 0,11%, kas bija ievērojami mazāks nekā nodoto nederīgo vēlēšanu zīmju daudzums. Savukārt “Jaunās Saskaņas” līderis Juris Žuravļovs izcēlās ar šādu te kolorītu Saeimas atlaišanas aicinājumu:

Konceptuāli, protams, Liepiņa ar Gobzemu lieliski iederas "Varu Latvijas Tautai", Centra partijas un “Jaunās Saskaņas” ierosinājuma tandēmā. Tāpat skaidrs, ka nedaudz mazāk utopiski būtu savākt atlikušos 100 tūkstošus nepieciešamo balsu, nevis sākt no nullītes. Acīmredzot bailes par to, ka varētu neizdoties vēl divus gadus noturēt potenciālo vēlētāju uzmanību ar citu vainošanu savās nedienās, pieņemas spēkā, un tas priecē.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu