Notikusi Latvijā pirmā tiesa e-formātā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesneša ķēde. Ilustratīvs foto.
Tiesneša ķēde. Ilustratīvs foto. Foto: Ieva Čīka/LETA

Šonedēļ 20.oktobrī Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā pirmo reizi Latvijā tiesa notikusi e-formātā, informē Tieslietu ministrija (TM).

Līdz ar Administratīvās atbildības likuma spēkā stāšanos 2020.gada 1.jūlijā, tiesas administratīvo pārkāpumu lietās strādā Tiesu informatīvās sistēmas (TIS) jaunajā tehnoloģiskajā platformā, kas izstrādāta E-lietas projektu programmas projektā "Tiesu informatīvā attīstība".

20.oktobrī Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā pirmo reizi tika izskatīta administratīvā pārkāpuma lieta, kas tiesā ienākusi no Iekšlietu ministrijas Informācijas centra Administratīvo pārkāpumu atbalsta informācijas sistēmas (APAS) digitālā formātā.

Lietu izskatīja tiesnesis Viktors Makucevičs, piedaloties pie administratīvās atbildības sauktajai personai un tās aizstāvim. Administratīvo lietu izskatīšanai jaunajā formātā Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas ēkā Daugavgrīvas ielā tikusi pielāgota viena tiesas sēžu zāle - aprīkota ar monitoriem, kuru mērķis ir nodrošināt, lai tiesas sēdē var pārbaudīt e-lietas materiālos esošos pierādījumus.

Paralēli projektu programmas īstenošanai ir plānots turpināt pakāpeniski aprīkot arvien jaunas tiesas sēžu zāles ar iespēju skatīt lietas elektroniski tiesas sēdē.

Kā pēc tiesas sēdes atzina tiesnesis Makucevičs, tas, ka jaunais procesa veids pirmo reizi norisinājās tieši Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā, viņam bijis izaicinājums. Sākot tiesas procesu, arī klātesošie lietas dalībnieki pēc tiesas paziņojuma par vēsturisku notikumu, proti, ka lieta tiks izskatīta e-formātā, bija nedaudz pārsteigti, taču kvalitatīvam procesam tas neesot traucējis un tas noritēja atbilstoši likumam. 

Izaicinājums bijis pierādījumu pārbaude, kuras gaitā nācās konstatēt dažas nepilnības tehniskajā nodrošinājumā, taču tās veiksmīgi esot atrisinātas. 

Tiesnesis pauda, ka ir atvērta jauna lappuse tiesas procesa digitalizēšanā. Šāda kārtība radot iespēju ātrāk un ar mazāku resursu izmantošanu virzīties uz procesa galamērķi. Tiesneša ieteikums kolēģiem un procesa dalībniekiem: "No jaunā nav jābaidās, bet jāizmanto pieejamās iespējas," teica Makucevičs.

Kā norāda TM, plānots, ka E-lietas programmas pirmais posms tiks īstenots līdz 2021.gada 1.aprīlim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu