"Brexit" bez vienošanās: ikdienas precēm cenas pieaugs par vairāk nekā 30% (14)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības varētu nozīmēt to, ka britiem par vairāk nekā 30% pieaugs izdevumi par dažādām ikdienas lietām, vēsta BBC.

Preču transportēšanas izdevumi arī būtiski pieaugs tarifu dēļ, tāpat pieaugs arī inflācija. Līdz ar to vairākas uzņēmēju grupas aicinājušas Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu panākt vienošanos ar Briseli.

Vēstulē izdevumam “Sunday Times” uzņēmumu grupas “Logistics UK” vadītājs Deivids Velss aicināja Lielbritānijas valdību nepieļaut situāciju, kuras rezultātā īstenosies sliktākais scenārijs.

Lielbritānijas valdības amatpersona sacīja, ka 31. decembris “joprojām ir galvenais datums, līdz kuram mēģinās panākt vienošanos”.

Ministri brīdinājuši, ka uzņēmumiem ir jābūt gataviem jebkāda veida sarunu iznākumam.

Vēstulē Velss brīdinājis, ka ikdienas preces, kas tiek importētas, kļūs daudz dārgākas – ar Pasaules Tirdzniecības organizācijas tarifiem tās sadārdzināsies par vairāk nekā 30%.

“Līdz ar to jau no Jaunā gada mājsaimniecību tēriņi ievērojami palielināsies. Kamēr mēs nespēsim aizstāt importa preces ar savējām, pircējiem jārēķinās ar to, ka cenas būs ļoti augstas,” rakstīja Velss.

“Logistics UK” pārstāv britu pārvadātājus, un tiek norādīts, ka ierobežojumi attiecībā uz iebraukšanu Eiropas Savienībā izraisīs ļoti nepatīkamu situāciju – vairāki pārvadātāji jaunajos apstākļos nevarēs strādāt, bet kopumā – produktu transportēšana ievērojami sadārdzināsies.

“Mēs šeit nerunājam tikai par gaidāmajām izmaksām patērētājiem, bet arī par to, ka daļa uzņēmumu nonāks bankrota priekšā. Valdībai ir jādomā nevis par populistisku lēmumu virzīšanu, bet gan par ekonomikas un industrijas glābšanu,” norāda Velss.

Sarunas par Eiropas Savienības un Lielbritānijas tālākajām attiecībām ir atsākušās pēc nedēļu ilgas pauzes. Eiropas Savienības puses sarunvedējs Mišels Barnjē norāda, ka ir nepieciešami kompromisi no abām pusēm.

Oktobra sākumā Briselē Eiropas Savienības līderi aicināja Lielbritānija “izdarīt pareizos soļus”, lai tiktu panākta vienošanās. Savukārt Lielbritānijas valdības vadītājs paziņoja, ka Londona var izstāties no sarunām un aiziet no Eiropas Savienības bez vienošanās.

Britu ministrs Maikls Govs paziņoja, ka izstāšanās bez tirdzniecības vienošanās “varētu radīt zināmu turbulenci ekonomikā”, bet Velss uzsvēra, ka “tā nebūs vienkārša turbulence”.

Atsaucoties uz vēstuli, Lielbritānijas valdības pārstāvis uzsvēra, ka “premjerministrs licis skaidri noprast, ka valdības prioritāte joprojām ir panākt vienošanos”. Līdz ar to tuvākajā laikā gaidāms, ka sarunas kļūs intensīvākas.

“Gada beigās mēs būsim ārpus Eiropas vienotā tirgus un muitas savienības, līdz ar to ir jāstrādā pie intensīvām sarunām, lai nodrošinātu, ka biznesam tiek saglabāta jebkāda pieeja Eiropas tirgum, un rastu jaunas biznesa iespējas,” teikts valdības pārstāvja paziņojumā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu