Lietuvas prezidents apliecina atbalstu konservatīvo premjera amata kandidātei Šimonītei

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas Prezidents Gitans Nausēda pirmdien apliecinājis atbalstu Seima vēlēšanās uzvarējušās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" premjera amata kandidātei Ingrīdai Šimonītei, bet vienlaikus uzsvēris, ka pats aktīvi  iesaistīsies valdības veidošanā.

"Apsveicu "Tēvzemes savienību - Lietuvas kristīgos demokrātus" ar uzvaru vēlēšanās, ko apšaubīt nav iemesla, un, ņemot vērā, ka šī partija izvirzījusi par savu kandidāti premjera amatam Ingrīdu Šimonīti, domāju, ir pilnīgi loģiski novēlēt viņai sekmes premjera amatā, bet līdz tam vēl jāpaveic visi nepieciešamie darbi, veidojot koalīciju un sadalot ministru portfeļus," viņš sacījis žurnālistiem pēc tikšanās ar parlamentā iekļuvušo partiju līderiem.

Prezidents uzsvēris, ka ministru amatu kandidātus vērtēs pēc tādiem kritērijiem kā pieredze, politiskā griba un spēja panākt pārmaiņas.

Vaicāts, vai sarunā ar nākamās valdošās koalīcijas partiju pārstāvjiem jau apspriestas iespējamās aizsardzības un ārlietu ministra kandidatūras, viņš atbildējis, ka attiecībā uz ministru izvēli "viens otrs uzvārds pieminēts", bet tos nosaukt būtu pāragri.

Pēc Nausēdas teiktā, šīs ministrijas ir ļoti svarīgas, tomēr par tikpat būtiskiem viņš uzskata veselības ministra un izglītības, zinātnes un sporta  ministra portfeļus, jo no šīm nozarēm būs atkarīga Lietuvas labklājība ne tikai šodien, bet arī tālākā nākotnē.

Kā atzinis prezidents, visu partiju pārstāvji uz Lietuvas nākotni raugās līdzīgi, norādot uz centieniem mazināt sociālo un reģionālo atstumtību.

Vienlaikus Nausēda norādījis, ka pašlaik ir ļoti svarīgi cīnīties ar jaunā koronavīrusa pandēmiju, jo pašreizējā vīrusa izplatības statistika ir tiešām biedējoša, un par to viņš runājis ar līdzšinējās valdošās koalīcijas lielākās partijas - Zemnieku un zaļo savienības - deleģēto premjerministru Sauļu Skverneli un zaļzemnieku līderi Ramūnu Karbauski, aicinot atbildīgi turpināt darbu šai jomā "līdz pat pašreizējās valdības pēdējai darba minūtei".

Kā ziņots, Lietuvas Seima vēlēšanās uzvarējusi "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", kas līdz šim strādājusi opozīcijā. Tā ieguvusi 50 deputātu mandātus un sākusi sarunas par centriski labējas valdošās koalīcijas veidošanu ar diviem liberāliem politiskajiem spēkiem - Liberāļu kustību un Brīvības partiju. Šīs partijas, kas premjera amatam virza konservatīvo saraksta līderi, bijušo finanšu ministri  Ingrīdu Šimonīti, kontrolēs 74 deputātu mandātus Lietuvas Seimā, kurā ir kopumā 141 deputāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu