Sašutumu izraisa piespiedu ginekoloģiskās apskates Kataras lidostā pēc pamesta jaundzimušā atrašanas (9)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Austrālijas valdība pieprasījusi paskaidrojumu no Kataras pēc tam, kad Dohas lidostā tika atrasts pamests jaundzimušais un vairākām Austrālijas pilsonēm tika likts izģērbties un veikta piespiedu ginekoloģiskā apskate, lai atrastu mazuļa māti, vēsta laikraksts "The Guardian".

Notikumi Hamada Starptautiskajā lidostā risinājās 2.oktobrī Kataras galvaspilsētā Dohā. Reiss QR908 uz Sidneju tika aizturēts vairākas stundas, pēc kā pasažierēm lika izkāpt. Sievietes tika pakļautas pārbaudēm, lai pārbaudītu, vai viņas nevarētu būt nesen dzemdējušas.

Austrālijas ārlietu ministres Marisas Peinas birojs pirmdien norādīja, ka esot "dziļi satraukts par nepieņemamo izturēšanos pret sieviešu dzimuma pasažierēm nesenajā "Qatar Airways" lidojumā Dohas lidostā". Birojs šādu izturēšanos raksturo kā "pazemojošu, ārkārtīgi nepieņemamu un tādu, kam sievietes nevarēja dot piekrišanu brīvā un informētā veidā".

Lidosta raidorganizācijai ABC norādīja, ka priekšlaikus dzimušais mazulis esot dzīvs. "Pagaidām jaundzimušais mazulis joprojām nav identificēts, taču atrodas drošībā profesionālu mediķu un sociālo darbinieku aprūpē," paziņojusi lidosta. "Mediķi pauda bažas par tikko dzemdējušās mātes veselību un labklājību, kā arī pieprasīja, lai viņa pirms izlidošanas tiktu identificēta."

Pasažiere Kima Milza stāsta, ka izlidošana aizkavējās par vairākām stundām, līdz atnākusi lidostas apsardze, kas pateikusi, ka ar pasažieri vēlas runāt policija. Viņa bija viena no deviņām sievietēm, kuras tika aizvestas uz lidostas teritorijā novietotām ātrās palīdzības automašīnām. Milza bija vienīgā, kurai procedūra netika veikta.

"Kamēr es tur stāvēju un man lika iet iekšā, no ātrās palīdzības auto izkāpa jauna sieviete. Viņa raudāja un bija satraukta. Es pagriezos un devos viņai klāt, lai mierinātu. "Kas notiek?" es viņai jautāju. Viņa pastāstīja, ka lidostas tualetē atrasts zīdainis, tāpēc viņi tagad pārbauda visas sievietes."

"Man ļoti paveicās, jo man ir sirmi mati un esmu vairāk nekā 60 gadus veca. Viņi droši vien uz mani paskatījās un nodomāja - nav iespējams, ka tā varētu būt viņa," norāda Milza.

Pēc tam citas sievietes viņai esot stāstījušas par automašīnā piedzīvoto - viņām likts novilkt apakšveļu, lai varētu veikt pārbaudi.

Reisa 34 pasažieru vidū bija ārsts Volfgangs Babeks. Viņš laikraksta "The Guardian" Austrālijas izdevumam stāsta, ka pēc apmēram trīs stundu ilgas gaidīšanas lidmašīnā ienākuši lidostas darbinieki, kuri likuši sievietēm izkāpt. Sievietes pēc kāda laika atgriezušās, un "vairums no viņām bija ļoti satrauktas", norāda Babeks.

"Vismaz viena no viņām raudāja. Viņas apsprieda notikušo un teica, ka tas bija nepieņemami un pretīgi," atstāsta Babeks. "Apsardze viņas ieveda pagrabā, nesakot, kas notiek. Pēc tam viņām bija jāstājas sieviešu dzimuma ārstes priekšā, kur viņas būtībā tika pārmeklētas kailas. Viņām bija jāizģērbj ķermeņa apakšdaļa, jānovelk pat apakšveļa. Tad ārste centās iztaustīt dzemdes un vēdera apakšdaļas rajonu, lai noteiktu, vai viņas nesen dzemdējušas."

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu