Protesti Baltkrievijā: aizturēti mediķi, kuri pirms darba izveidoja solidaritātes ķēdi (1)

TVNET/Tut.by
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Otrdienas rītā Dzeržinska prospektā Minskā tika aizturēti 11 mediķi, kuri pirms darba dienas sākuma piedalījās solidaritātes ķēdes akcijā, vēsta portāls "Tut.by".

Ķēdē sastājās apmēram 20 līdz 25 mediķi. Kad piebrauca Baltkrievijas drošības struktūru mikroautobusi, daļai protestētāju izdevās aizbēgt, bet pārējie tika aizturēti. 

Pie policijas iecirkņa sapulcējušies ap 40 cilvēkiem - aizturēto kolēģi un radinieki, kā arī apkaimes iedzīvotāji, no notikuma vietas ziņo portāls.

Divi aizturētie mediķi jau tikuši atbrīvoti. Viņiem sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli.

Policijas iecirknī ieradusies slimnīcas un pētniecības centra "Kardioloģija" direktore Natālija Mitkovska. Septiņi no šorīt aizturētajiem mediķiem ir centra "Kardioloģija" darbinieki.

Pirmdien, beidzoties Baltkrievijas opozīcijas izsludinātā "tautas ultimāta" termiņam, valstī sākās streiki. 

Tiek ziņots, ka streikā piedalās Grodņas minerālmēslu ražošanas uzņēmuma "Azot", Minskas traktoru rūpnīcas, Minskas autovilcēju rūpnīcas un Minskas elektrotehniskās fabrikas strādnieki, kā arī Baltkrievijas Valsts universitātes un Baltkrievijas Valsts medicīnas universitātes studenti.

Mediķi darbu nav apturējuši, taču arī piedalās protesta akcijās. 

Baltkrievijā kopš 9.augusta turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāk nekā 13 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti. Lielākās protesta akcijas notiek svētdienās.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Tihanovska, kas šobrīd uzturas Lietuvā, 13.oktobrī Lukašenko izvirzīja ultimātu - viņam ne vēlāk kā 25.oktobrī jāpaziņo par aiziešanu no amata.

Ja Lukašenko to neizdarīs, sāksies "visu uzņēmumu nacionālais streiks, visu ceļu bloķēšana, tirdzniecības sabrukums valsts veikalos", brīdinājusi Tihanovska.

Tā kā Lukašenko nav paziņojis par amata atstāšanu, ar pirmdienu sākas vispārējais streiks, kura dalībnieki pieprasa līdzšinējā prezidenta aiziešanu, vardarbības apturēšanu un visu politieslodzīto atbrīvošanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu