Skumji jaunumi: Veneras atmosfērā tomēr nav dzīvības pazīmju (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pirms kāda laika zinātnieki paziņoja satraucošu vēsti: Veneras atmosfērā atklātas dzīvības (fosfīna) pēdas. Kā izrādās - arī zinātnieki mēdz kļūdīties.

Ziņas par to, ka astronomi Veneras atmosfērā atklājuši fosfīna (PH3) pēdas, parādījās septembra vidū un nekavējoties pāršalca visu pasauli. Visi priecājās, ka uz Veneras atklāta dzīvība, īpaši jau zinātnieki. Diemžēl tagad viņi noskaidrojuši, ka iepriekš iegūtie dati nav bijuši pareizi. 

Zinātnieki to secinājuši, pārkalibrējot un izanalizējot Atakamas lielā milimetru un submilimetru (radioteleskopu) tīkla (ALMA) datus, rakstīts vietnē “Astrobiology”

Foto: HANDOUT/Scanpix

“Tas ir normāli. Tā izskatās zinātne. Ja tie būtu dati, kurus tu varētu iegūt, vien paskatoties debesīs ar neapbruņotu aci, ieraugot fosfīnu, tad tie jau būtu atklāti ļoti sen,” komentēja viena no jaunā pētījuma autorēm Klāra Sousa-Silva. 

Venera ir neapdzīvojama planēta, uz kuras valda 425 Celsija grādus augsta temperatūra un neeksistē ūdens. Tomēr astronomi skaidro, ka 48 kilometrus virs Veneras virsmas pastāv biezs oglekļa dioksīda slānis, kas ir atdzisis līdz istabas temperatūrai, un tajā pastāv sīki ūdens pilieni un sērskābe. 

Jaunais pētījums ir recenzēts un apstiprināts publicēšanai zinātniskajā žurnālā “Astronomy & Astrophysics.”

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu