Makrons: Francija pēc Nicas islāmistu terorakta neatteiksies no vērtībām (6)

LETA/AFP/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas prezidents Emanuels Makrons
Francijas prezidents Emanuels Makrons Foto: SIPA/Scanpix

Baznīcā Francijas dienvidos Nicā ceturtdien pastrādātā trīs cilvēku slepkavība bija "islāmistu terorakts", paziņojis Francijas prezidents Emanuels Makrons, vienlaikus solot, ka Francija "neatteiksies no savām vērtībām".

Makrons izteica līdzjūtību valsts katoļiem un mudināja visu reliģiju cilvēkus būt vienotiem un neļauties "šķelšanās garam".

Karavīru skaits, kas būs norīkoti iekšzemes pretterorisma pasākumos, tiks dubultots līdz 7000, sacīja prezidents.

"Tā mēs nodrošināsim, ka aizsargātas tiek visas lūgšanu vietas, it īpaši baznīcas, lai Visu svēto dienas svētki [1.novembrī] var notiks pienācīgos apstākļos," runājot ar amatpersonām un policistiem, sacīja Makrons.

Prezidents solīja "visas valsts atbalstu katoļiem Francijā un visur citur".

"Un ļoti skaidri - tā ir Francija, kam tiek uzbrukts," uzsvēra prezidents, atgādinot par aizturēšanām, kas notikušas dienas laikā, kā arī uzbrukumu Džedā, Saūda Arābijā, Francijas konsulāta sargam.

Vīrietis, kas tiek turēts aizdomās par trīs cilvēku noslepkavošanu ceturtdien Nicas baznīcā un tai līdzās, ir 21 gadu vecs tunisietis, kas Eiropā ieradies pirms dažām nedēļām, pavēstīja izmeklēšanai tuvi avoti.

Brahims Ausaui septembra beigās ieradās Itālijas Lampedūzas salā, kur viņam bija jāievēro vīrusa karantīnas režīms, līdz varasiestādes viņu atbrīvoja ar rīkojumu, ka viņam Itālijas teritorija jāpamet.

Francijā viņš ieradās oktobra sākumā, norādīja avoti.

Jau ziņots, ka Nicā ceturtdien ar nazi bruņots vīrietis Dievmātes katedrālē un ārpus tās nogalināja trīs cilvēkus. Vienam upurim pārgriezta rīkle.

Policija slepkavu sašāvusi, taču viņš ir dzīvs un nogādāts slimnīcā, pavēstīja Nicas mērs.

Francijas premjerministrs Žans Kastekss paziņoja, ka šis uzbrukums ir tikpat gļēvs, cik barbarisks, un norādīja, ka nolēmis terora trauksmes sistēmā jeb tā dēvētajā plānā "Vigipirate" paaugstināt draudu līmeni līdz augstākajai pakāpei.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu