Izsolīta vēstule, kurā apvainots Einšteins un ebreji

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

1927. gadā rakstītās vēstules autors ir Nobela prēmijas laureāts, fiziķis un nacistu partijas atbalstītājs Filips Lenards.

Vēstuli viņš adresēja savam kolēģim, arī Nobela prēmijas laureātam Vilhelmam Vīnam, un tajā sūdzējās par Alberta Einšteina sasniegumiem un to, ka akadēmijā un zinātnē sāk dominēt ebreji. Viņš arī uztraucās par to, ka neebreji ir apdraudēti un var no zinātnes lauciņa drīz pazust pavisam. 

Tiesa, kā zināms, Ādolfam Hitleram nākot pie varas, neebreji nebija tie, kuriem sāka draudēt iznīcība. Jāatgādina, ka Otrajā pasaules karā bojā gāja aptuveni 6 miljoni ebreju, kas ir vairāk nekā divas trešdaļas no visiem Eiropas ebrejiem.

Filips Lenards
Filips Lenards Foto: Wikimedia Commons

1862. gadā dzimušais Lenards Nobela prēmiju fizikā saņēma 1905. gadā par katodstaru pētījumiem, kas lika pamatus rentgenstaru atklāšanai. Savos eksperimentos viņš pētīja arī fosforescenci, luminiscenci un liesmas vadītspēju. Viņš nekad nespēja piedot Einšteinam, ka tas ir ieguvis lielāku atzinību nekā viņš, tāpēc vēstulē paustajam naidam ir arī personisks raksturs. Tiesa, ir zināms, ka Lenards arī bija antisemīts. 

1927. gadā Einšteins jau ļoti labi apzinājās, ka Vācijā arvien straujāk izplatās antisemītiski uzskati un kustības, kas iet roku rokā ar fanātisku nacionālismu un fašismu. 

Vācu valodā rakstītā vēstule tika izsolīta slavenajā Losandželosas izsoļu namā “Nate D. Sanders”. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu