Ukrainā notiek plašs pretkorupcijas protests (13)

TVNET/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pie Ukrainas Konstitucionālās tiesas ēkas Kijevā notiek plašs protests, kurā vairāki tūkstoši cilvēku pauž neapmierinātību ar neseno tiesas lēmumu, kas atceļ pretkorupcijas reformas ietvaros pieņemtos likumus, vēsta UNIAN.

Policija ir norobežojusi tiesas ēku. Pie tās novietoti vairāki desmiti policijas automašīnu, tai skaitā aizturēto pārvietošanai paredzētie mikroautobusi, novēroja UNIAN korespondents Kijevā.

Tuvākajā apkaimē bloķēta satiksme.

Protestētāji pāri tiesas žogam met dūmu sveces un petardes.

Daži aktīvisti ieradušies ar koferiem un simbolisku lidmašīnas biļeti uz Krievijas pilsētu Rostovu, uz kurieni 2014.gadā aizbēga Ukrainas eksprezidents Viktors Janukovičs.

Pie protestētājiem iznāca Konstitucionālās tiesas sekretariāta pārstāvis Valērijs Aļošins. "Jūs protestējat pret Konstitucionālās tiesas lēmumu, kurš neatcēla prasību deklarēt īpašumus," viņš teica. "Lēmums bija signāls [Ukrainas parlamentam] Augstākajai radai, ka daži likuma formulējumi ir jāpadara skaidrāki."

Protestētājus, kuri pieprasa tiesnešu atkāpšanos, tas nepārliecināja.

Ukrainas Konstitucionālās tiesas lēmums: ko tas paredz?

27.oktobrī Konstitucionālā tiesa atzina par nekonstitucionāliem vairākus pretkorupcijas likuma punktus. To vidū bija Krimināllikuma pants, kas nosaka kriminālatbildību par nepatiesas amatpersonas īpašumu deklarācijas sniegšanu.

Tiesa par nekonstitucionāliem atzina arī pantus par elektronisko deklarāciju pārbaudi, kā arī atcēla Korupcijas novēršanas aģentūras pilnvaras izskatīt deklarācijas un identificēt interešu konfliktus. Tika atcelta aģentūras piekļuve valsts reģistriem, kas nepieciešami, lai pārbaudītu kandidātus uz valsts amatiem, tai skaitā neseno Ukrainas pašvaldību vēlēšanu uzvarētājus.

Korupcijas novēršanas aģentūra sacījusi, ka Konstitucionālās tiesas lēmuma rezultātā tiks izbeigtas visas sāktās krimināllietas par nepatiesu deklarāciju iesniegšanu un ka nepatiesas ziņas sniegušās amatpersonas izvairīsies no atbildības.

28.oktobrī aģentūra, pakļaujoties Konstitucionālās tiesas lēmumam, apturēja publisko piekļuvi īpašumu deklarāciju vienotajai datubāzei. Naktī uz piektdienu ar Ministru kabineta lēmumu tā tika atjaunota.

29.oktobrī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis tikās ar Nacionālās drošības un aizsardzības padomi un pēc tam iesniedza parlamentā likumprojektu par pašreizējā Konstitucionālās tiesas tiesnešu sastāva atlaišanu.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu