No “KPV LV” izslēdz biedrus, kuri pieprasīja sasaukt partijas ārkārtas kopsapulci par valsts naudas tēriņiem (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Atis Zakatistovs
Atis Zakatistovs Foto: Valsts kanceleja

No valdībā pārstāvētās partijas “KPV LV” rindām izslēgti biedri, kuri pieprasīja sasaukt partijas ārkārtas kopsapulci par valsts naudas tēriņiem un kuri kritizē partijas slikto menedžmentu valsts naudas tērēšanā, vēsta raidījum “Nekā personīga”.

Izslēgto vidū ir arī valdes loceklis Lauris Zīverts, kurš pirms divām nedēļām sniedza interviju “Nekā personīga”. Necaurpīdīgi iepirkumi, neizskaidrojami lēmumi un ietekmes dalīšana bija tas, pret ko partija iestājās, bet tagad šīs problēmas piemeklē “KPV LV” pašu, savā paziņojumā pēc izslēgšanas norāda Zīverts. “Nekā personīga” zināms, ka partijai ir jaunas nepatikšanas – Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) prasa atmaksāt nepamatotu ziedojumu, bet partijas konts ir tukšs.

Šis ir pirmais gads, kad partijas saņem seškārt lielāku valsts finansējums. Par to balsoja šī Saeima, tajā skaitā “KPV LV” deputāti. Parlamentāriešu dāsnā rīcība, kas, “KPV LV” līdera Ata Zakatistova vārdiem, demonstrē politisko briedumu, partijai šogad ienesa 640 000  eiro. Lielāko daļu valsts naudas tā izlietoja kampaņā Rīgas domes vēlēšanās, kurās “KPV LV” zaudēja. Kampaņā visdārgākā bija mēra kandidāta Ralfa Nemiro aicinātā firma “Thumbs up Media line”.

Pēc šīs intervijas valde Zīvertu izslēgusi no partijas. Labklājības ministre Ramona Petraviča sacīja, ka sēdē piedalījās, bet balsojumu nekomentēs. To atsakās darīt arī Ralfs Nemiro un Ēriks Pucens, kurš parakstīja līgumus ar šaubīgo firmu.

“KPV LV” valdes loceklis, Saeimas deputāts Ēriks Pucens “Nekā personīga” norādīja, ka viņam nav raidījumam jāstāsta balsojums.

Arī “KPV LV” valdes priekšsēdētāja vietnieks, Saeimas deputāts Ralfs Nemiro nekomentēja, vai balsojis par Lauri Zīvertu, norādot, ka neizpaudīs šo informāciju, jo tā ir sēdes slēgtā daļa.

“KPV LV” valdes priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Atis Zakatistovs, komentējot partijas lēmumu izslēgt no biedru rindām Zīvertu, norādīja, ka tas bija lēmums par neslavas celšanu, par kūdīšanu, un par nepārbaudītas informācijas izplatīšanu, tajā skaitā tikai viena no daudzajām “epizodēm” bija intervijas sniegšana televīzijas raidījumam “Nekā personīga”. “Tas nav par TV3 vai runāšanu ar žurnālistiem. Mūsu domstarpībām ir bārda, teiksim tā,” viņš sacīja.

Lai gan “KPV LV” pērk pakalpojumu no  sabiedrisko attiecību firmas  un ne mazu algu par partijas reklamēšanu saņem arī Salvis Petriks un Uvis Leskavnieks, priekšvēlēšanu kampaņā vēl vairāki  tūkstoši mazzināmajai firmai tika maksāti par ierakstu rediģēšanu sociālajos tīklos. Konsultācijas, stratēģija izstrāde – zem šādām pozīcijām ir viegli paslēpt fiktīvus darījumus.

Līdz ar trauksmes cēlāju par valsts naudas izlietojumu partijā, valde šajā pirmdienā izslēgusi vēl duci biedru. Arī no vēlētām struktūrām, piemēram, revīzijas komisijas.

“Mēs jau vasarā sanācām revīzija kopā un izveidojām šo te pirmo ziņojumu. Iesniedzām valdei, uz ko atbildes nesaņēmām. Ziņojumā jau bija norādīts uz to, ka revīzijai ir bažas par tēriņiem, it sevišķi no valsts finansējuma, kur norādījām uz pozīcijām un šo te firmu, kura nomainījusi statusu tikai šā gada 1.jūlijā. Un prasījām valdei, vai tā ir tik pieredzējusi (reklāmas jomā),” pauda “KPV LV” Revīzijas komisijas locekle, ko šā gada 26.oktobrī valde izslēgusi no partijas Agnese Zaļakmentiņa.

Pēc viņas teiktā, jāapzinās, ka partiju veido biedri, ja tie ir neapmierināti, tad kaut kas nav pareizi. “Tā vietā, lai novērstu to, kas nav pareizi, tiek īstenotas kaut kādas sankcijas, tāds kā totalitārais režīms. Lai saglabātu savu ietekmi, no pārējiem ir jāatbrīvojas,” viņa sprieda.

Par valsts naudas izlietojumu runāts arī “KPV LV” domes sēdēs. Līdz šai pirmdienai to vadīja Rolands Millers. Millers apzināja vairāk nekā 70 biedru, kuri aicināja sasaukt partijas kopsapulci, lai, iespējams, veiktu izmaiņas valdē.
 

Vēlēšanu kampaņas izlietojumu visās partijās, arī “KPV LV” pārbauda KNAB. Par rezultātiem ziņos gan ne ātrāk kā nākamgad.

“Nekā personīga” zināms, ka KNAB apšauba Beates Jonites ziedotos 10 000 eiro. Maksājums neatbilst viņas ienākumiem, un tāpēc gandrīz visu summu prasa atmaksāt. “KPV LV” nedrīkst šim mērķim izmantot valsts finansējumu, bet partijas konts ir tukšs.

“KPV LV” valdes priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Atis Zakatistovs uz jautājumu, vai partija atmaksās iztērēto valsts naudu likumā noteiktajā termiņā, atbildēja apstiprinoši. “Mēs esam likumpaklausīgi pilsoņi un atmaksāsim visu, ko no mums pieprasa. Par pārkāpumiem, ja KNAB to ir konstatējis,” viņš apliecināja.

Taujāts, vai “KPV LV” tam ir pietiekami līdzekļu, Zakatistovs attrauca, ka raidījums uzdod ļoti privātus jautājumus. “Būtu neprātīgi sagaidīt, ka es privātas lietas par partiju stāstu kameras priekšā,” viņš bija strikts.

No partijas konta šā gada jūnijā 730 eiro ir skaitīti uzņēmumam “Memory water”. Jāņa Pļaviņa dibinātais uzņēmums piedēvē ūdenim brīnumainas spējas un ir iepriekš izpelnījies Ramonas Petravičas vadītās Labklājības ministrijas pretimnākšanu. Ralfs Nemiro intervijā “Nekā personīga” skaidroja, ka nauda šogad maksāta par ūdeni. Tas nozīmētu, ka partijas birojam vajadzētu būt piekrautam ar šo preci.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu