Snoudens pieteicies Krievijas pilsonībai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais ASV izlūkdienestu līdzstrādnieks Edvards Snoudens, kas 2013.gadā atklātībai nodeva ziņas par masveida elektroniskās izspiegošanas programmām, pirmdien pavēstīja, ka ir pieteicies Krievijas pilsonības saņemšanai, bet ka paturēs arī ASV pilsonību.

Pirms dažām nedēļām Snoudenam tika piešķirts Krievijas pastāvīgā iedzīvotāja statuss, bet svētdien Snoudena laulātā draudzene Lindsija Millsa pavēstīja, ka ir mazuļa gaidībās.

"Pēc vairākiem gadiem, kas pavadīti nošķirtībā no mūsu vecākiem, manai sievai un man nav nekādas vēlēšanās būt nošķirtiem no mūsu dēla," tviterī ierakstījis Snoudens.

"Šajā pandēmijas un slēgto robežu laikā mēs piesakāmies uz ASV un Krievijas dubultpilsonību," pavēstīja Snoudens.

Maskava tikai nesen atviegloja stingros pilsonības likumus, ļaujot interesentiem iegūt Krievijas pasi, neatsakoties no sākotnējās pilsonības.

"Mēs arī turpmāk būsim amerikāņi, audzinot dēlu ar visām Amerikas, kuru mēs mīlam, vērtībām, arī brīvību paust savu viedokli," norādīja Snoudens.

ASV prezidents Donalds Tramps šogad sacīja, ka pievērsīsies jautājumam par Snoudena apžēlošanu, tomēr vairāk neko pa šo tematu nav izteicies.

Baltais nams savulaik noraidīja 2015.gada petīciju, kurā prezidents Baraks Obama tika lūgts Snoudenu apžēlot.

Snoudens 2013.gada jūnijā nodeva laikrakstiem "Washington Post" un "Guardian" virkni slepenu materiālu par ASV specdienestu izspiegošanas programmām.

Par šiem nodarījumiem 37 gadus vecajam Snoudenam ASV izvirzītas kriminālapsūdzības.

Pēc slepeno dokumentu nopludināšanas viņš no ASV vispirms devās uz Honkongu, bet tad uz Maskavu, kur, kā pats apgalvo, 40 dienas uzturējās lidostas tranzīta zonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu