Dūmu detektora lielākie ienaidnieki: kas nogalinās mājas uzraugu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Varētu uzskatīt, ka dūmu detektora galvenais ienaidnieks ir uguns, taču šīs ierīces bieži vien sabojājas citu iemeslu dēļ.

Dūmu detektors ir ierīce, par kuru ikdienā diži nedomājam – tā ir piestiprināta pie griestiem un par tās eksistenci aizmirstam līdz brīdim, kad no tās atskan trauksmes signāls. Tomēr, lai detektors kalpotu ilgi un laimīgi, īpašniekiem ir jāparūpējas par tā drošību, vēsta portāls “Postimees”. Lūk, galvenie iemesli, kādēļ detektors var ātrāk saplīst.

Divpusējā lente

Lai gan daļu dūmu detektoru var pielīmēt pie griestiem, tomēr drošāk būs, ja to pieskrūvēsi. Divpusējā lente ar laiku izkalst vai to bojā mitrums, tā zaudē savas īpašības un detektors var kādā brīdī vienkārši nokrist un saplīst.  

Slotaskāts

Tā kā detektori ir piestiprināti pie griestiem, daudziem cilvēkiem ir grūti tos izslēgt situācijās, kad detektors pēkšņi sāk darboties nepamatoti, piemēram, kurinot krāsni vai gatavojot ēdienu. Lai izslēgtu spalgo skaņu, vairums cilvēku ņem talkā slotaskātu un ar to mēģina trāpīt pa testa pogu. Tomēr šāda rīcība var sabojāt detektoru - salauzt vai notriekt uz grīdas.

Detektora neaktivizēšana

Bieži gadās, ka detektors ir iegādāts vai saņemts dāvanā, tomēr slinkums ņem virsroku un ierīce tā arī nav izņemta no iepakojuma. Savukārt citi ierīci neaktivizē un veltīgi to pieskrūvē pie griestiem. Lai detektors nebūtu vien  butaforija, to ir nepieciešams uzstādīt tūlīt pēc iegādes.

Panika

Dūmu detektora signāls ir ārkārtīgi skaļš un biedējošs, tādēļ parasti cilvēki  steidz nevis likvidēt dūmu avotu, bet apklusināt detektoru. Lai to izslēgtu, talkā liet likti ne tikai slotaskāti; šīs ierīces vecāka gadagājuma cilvēki ir pat ātri noņēmuši un iemetuši ūdens katlā, portālam “Postimees” atklāj detektoru ražotāja “Nublu” pārstāvji. Tā vietā, lai stresā sabojātu ierīci, ir jāsaglabā miers un jālikvidē signāla avots, piemēram, jāizslēdz cepeškrāsns un jāatver logi, bet tikai pēc tam jāizslēdz detektors. Ja sadedzināta ēdiena gadījumā steigsi izslēgt detektoru, cepeškrāsnī vai uz plīts ēdiens tikmēr var uzliesmot un radīt nelielu ugunsgrēku, kuru būs grūtāk nodzēst.  

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu