Jelgavas slimnīcas bērnu nodaļu pārprofilēs par Covid-19 nodaļu

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Lai atbrīvotu gultasvietas Covid-19 pacientiem, Jelgavas slimnīcā plānots pārprofilēt bērnu nodaļu. Tādējādi mazajiem jelgavniekiem un citiem nepilngadīgajiem pacientiem pēc palīdzības būs jābrauc uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu (BKUS) Rīgā, Vienības gatvē, ceturtdien vēstīja LTV "Panorāma". 

Patlaban slimnīcās visā Latvijā ārstējas 244 Covid-19 pacienti, kas nozīmē, ka gandrīz visas 250 šiem pacientiem paredzētās gultas ir aizpildītas. Gatavojoties lielākam Covid-19 pacientu pieplūdumam, šodien pieņemts lēmums palielināt Covid-19 pacientu gultasvietu skaitu līdz 550. 

Lai to nodrošinātu, vairāk tiek iesaistītas reģionālās slimnīcas -

Daugavpils slimnīca radusi iespēju pārprofilēt vēl 100 gultas, tādējādi izbrīvējot trešdaļu no visām jaunajām gultasvietām. 

Pirmo reizi Covid-19 pacientu ārstēšanā iesaistīsies kāda no Zemgales slimnīcām. Šodien sanāksmē spriests, ka Covid-19 slimnieku ārstēšanai varētu pārprofilēt Jelgavas slimnīcas bērnu nodaļu.

BKUS valdes locekle Zane Straume atzina, ka BKUS jau ir sazinājusies ar Jelgavas slimnīcu, lai precizētu, vai šobrīd ir pacienti, kuri jāpārved. Šobrīd jebkurš bērns, kuram nepieciešama akūta palīdzība, uzreiz dosies nevis uz Jelgavas slimnīcu, bet gan ar neatliekamās medicīniskās palīdzības mašīnu tiks vests uz Bērnu slimnīcu. "Šī brīža kapacitāte mums ļauj ar to tikt galā," sacīja Straume. 

Pārprofilējot bērnu nodaļu, Jelgavas slimnīcā varētu uzņemt 20 Covid-19 pacientu, taču slimnīcā norāda, ka šie būs ekstremāli apstākļi, jo slimnīcai nav pieredzes ar šādiem pacientiem. 

SIA Jelgavas pilsētas slimnīca valdes loceklis Andris Ķipurs raidījumam norādīja, ka slimnīcā nekad nav bijusi infektoloģijas nodaļa un, ņemot vērā Rīgas tuvumu, tā nekad nav bijusi problēma. 

Viņš pastāstīja, ka vēl vakar Jelgavas slimnīca vienojusies paņemt divus Stradiņa slimnīcas reanimācijas pacientus, kas ir ilgstoši guloši un kuriem nepieciešama mākslīgā elpināšana, lai atslogotu kolēģus Rīgā. "Tagad vēl būs Covid [pacienti]... Mēs neesam bezgalīgi. Mūsu iespējas ir ierobežotas,"  bažījas Ķipurs. 

Slimnīcas pārprofilēšanu sāk ar šodienu. 

Kā ziņots, apzinot slimnīcu kapacitātes, panākta vienošanās par papildu 300 slimnīcas gultu atvēršanu vai pārprofilēšanu, šodien žurnālistiem pavēstīja Veselības ministrijas valsts sekretāre un Valsts operatīvās medicīniskā komisijas (VOMK) priekšsēdētāja Daina Mūrmane-Umbraško.

Papildu gultu atvēršana sākusies jau šodien, tomēr, pēc valsts sekretāres paustā, tā turpināsies arī visu nākamās nedēļas pirmo pusi.

"Pietiekoši liels skaits [gultasvietu] ilgtermiņā varētu būt ne tikai Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā un Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, bet arī lielajās reģionālajās slimnīcās. Piemēram, Daugavpils Reģionālā slimnīca ir ļoti aktīva - viņi paši plāno pārprofilēt ap 100 gultām," skaidroja Mūrmane-Umbraško, piebilstot, ka šis gultu skaita pieaugums būs arī reģionos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu